Дължината й е само 80 метра, а разстоянието между къщите варира от 1.11 до 1.30 м

Някъде между потъналите в мъгла планински ридове на Карпатите, в уютната стара част на румънския град Брашов, е закътана “Въжената улица”. На пръв поглед - невзрачен пасаж, който свързва две по-големи улици. Когато обаче минеш през тесния вход на “Strada Sforii”, веднага разбираш защо мястото е по-различно и по-специално.

Откриха уникална подводна находка край Бургас

Дължината на улицата е само 80 метра, а разстоянието между стените на къщите варира от 1.11 до 1.30 метра. А колкото е цветна и интересна самата улица, толкова впечатляваща е и нейната история.

“Strada Sforii” е прокарана още през 17 век. Много от тогавашните къщи в района са били дървени. Когато възникнел пожар, огнеборците имали нужда от бърз достъп до всеки дом в квартала. Местните жители го осигурили чрез “Въжената улица”, разказва Александра Сучиу от едноименния арт музей: "В единия си край улицата започва с тунел и преминава буквално през една от къщите. Тоест хората по онова време били склонни на големи компромиси - само и само да запазят домовете си от пожар."

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Мистериите на Гложенския манастир

В тесния коридор между сградите има 27 прозорци. Те, както и високите стени, са изрисувани от местни артисти. Назад в историята обаче прозорчетата са имали важна функция, обяснява Александра Сучиу: "При пожар от тях висели въжета, по които жителите на квартала спускали кофи с вода на пожарникарите. Именно така възниква името на тази улица - “Въжената улица”.

Доскоро се е считало, че “Strada Sforii” е най-тясната улица в Европа. Справка в Книгата на Гинес обаче показва, че рекордът по този показател се държи от "Spreuerhofstraße" в германския град Рьотлинген.

"Действително през последните години бяха измерени няколко по-тесни улици, но за разлика от тях “Strada Sforii” е единствената с такава интересна истортия назад във времето", разказва Александра Сучиу от музея. Така малката уличка в Брашов остава най-тясна само на Балканския полуостров - поне докато някой не измери още по-тясна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.