Тя е намерена край нос Чироза

Археолози откриха останки от корабокруширал търговски кораб край бургаското рибарско селище, превозващ скъпи стъклени и порцеланови сервизи с високо качество на изработката. Резултатите от археологическите изследвания доказват и наличието на потопено в морето антично селище, където проучванията ще продължат и през следващото лято.

В красивата лагуна до нос Чироза в древността се е простирало антично селище с пристанище, а под вода и днес има останки от много корабокруширали кораби. Товарът на дървен търговски плавателен съд датиращ от 17 век е открит край рифа след вероятно претърпяна морска буря.

Какво откриха археолозите в Римските терми до Хисаря?

Според археолозите вероятно съдовете са изработени край Венеция или селища по Северозападното Средиземноморие.

Предстои проучване и на антично селище и на сушата датиращо от 1 век пр. Христа, където вече са открити останки от сгради, амфори и строителна керамика. Очакванията на археолозите са сред все още непроучваното селище да бъдат намерени монети и накити.

„Това е времето на Митридат, времето когато римските легиони вече настъпват на Балканите, времето когато Аполония Понтика - днешният Созопол, е вече опожарена от римските легиони”, каза зам.директорът на НИМ Иван Христов.

Какви бяха находките на Перперикон това лято? (ВИДЕО)

Въпреки че множеството кораби са превозвали сушена риба, месо, кожи, сол и строителни материали има и такива които са превозвали скъпи товари. Именно те и до днес привличат иманяри и търсачи на съкровища. Писмени доказателства за британски кораб по време на Кримската война през 1856г натоварен с тонове златни гвинеи предназначени за англо-френските войски е потънал в родни води. Оценяваното на около 2 млрд долара съкровище е неоткрито и до днес.

Приживе проф.Божидар Димитров посочи вероятността „Черният принц” да е преминал Босфора и попадайки в голяма морска буря да е потънал край странджанския бряг.

Продължават разкопките на "Хераклея Синтика" край Петрич

„Има много местни легенди, почти навсякъде водолазите вярват че в техния район се намира този легендарен кораб. Той може да бъде по цялото крайбрежие от тук до Севастопол”, каза директорът Център за подводна археология Созопол Найден Прахов.

През 1875 година френски водолази са по следите на изчезналия британски кораб и в турски и в наши води. Откриват повече от 10 потънали кораба, но нито следа от „Черният принци”. Безуспешни подводни експедиции у нас правят италианци, норвежци и германци, а през 20-те години на миналия век кораба е търсен и от специална водолазна група от Съветска Русия. През 90-те години на 20 век български океанолози и геофизици изказват становище, че по всяка вероятност "Черният принц" лежи край българските брегове.   

Репортер: Елена Танева 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.