Край манастира се намира и тайна пещера

Обвит в легенди и мистерии, приличащ на крепост в скалите, Гложенският манастир "Свети Георги Победоносец" от векове наблюдава живописната долина на река Вит. Отбелязан е по GPS картите и е лесно достъпен по тесен път от село Малък Извор.

„ДОТАМ И ОБРАТНО” Разходка до най-високия водопад на Балканите (ВИДЕО+СНИМКИ)

За историята на манастира могат да се изпишат няколко книги. Според легендите първоначално той е бил построен от Киевския княз Георги Глож съвсем близо до село Гложене. Стените му обаче почнали да се рушат, а чудотворната икона няколко пъти изчезвала. Появявала се на тази остра скала. Така Гложенският манастир бил изграден наново именно на това място.

И ако за светата обител има легенди, то историята, затворена между каменните стени, е стократно повече. От древното килийно училище, през монашенските скривалища, укритието на Васил Левски и заточението на Васил Друмев. Всичко това - в малкото християнско светилище, построено по архитектурен образец на Атонските манастири.

В царството на тишината тръгваме да търсим една тайнствена пещера. До входа на Гложенския манастир има табела към пещера “Моровица”. Следваме обозначения маршрут и потъваме в прохладната гора. Ако до този момент не сме попаднали на подходящо място за снимка на манастира, тук, между дърветата, се отваря приказна гледка към светата обител, която белее на планинския склон. Докато търсим пещерата, логично е да предположим, че тя се намира вдясно от пътеката в скалите. Противно на това обаче, "Моровица" е скрита точно от другата страна, в ниското.

Продължаваме по стар коларски път - вдясно се издигат скалните зъбери на Лисец, вляво се спуска обрасъл склон към село Гложене и долината на Вит. Маркировката е стара и някъде по пътя се губи. Тук-там са останали ръждясали табели, скрити в шубраците. И може би затова, насред коларския път, някой е нарисувал стрелка от камъни.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Божият мост край Враца

Слизаме внимателно по стръмната пътека. Няма риск да се изгубим. През дърветата, по камъните, околността става все по-усойна. По никакъв начин човек не може да предположи, че някъде тук зее една от най-просторните български пещери.

Хилядолетия назад "Моровица" е използвана като укритие и дом от диви зверове, както и от първите хора по тези земи. През вековете населението наоколо вярвало, че в пещерата живеят зли духове, който сеели мор или смърт. Затова я нарекли "Моровица". Зад светлата галерия, има още над 3 километра лабиринт, и то на два етажа. Влизането обаче е опасно и не се препоръчва.

Маршрутът до Гложенския манастир е лек и приятен. От София, Велико Търново или Плевен това приключение може да се реализира за един следобед. До пещерата обаче разходката ще отнеме поне още 2 часа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.