Преди дни част от депутатите събраха подписка за отстраняването му

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков се оттегли от поста си, съобщи пресслужбата на президентството, цитирана от „Комерсант“.

„Не държа на властта. Не искам да оставам в историята като президент, който пролива кръв и стреля по собствените си граждани. Затова реших да се оттегля“, твърди в обръщение Жеенбеков.

СЛЕД БЕЗРЕДИЦИТЕ: Парламентът в Киргизстан избра нов премиер

Преди дни част от депутатите събраха подписка за отстраняването му.

На 4 октомври в страната се проведоха парламентарни избори и съгласно предварителните резултати, в парламента влизат две проправителствени и две центристки партии. Останалите не успяха да преодолеят 7-процентната бариера и обявиха, че по време на изборите е имало множество нарушения.

ПРОТЕСТИ В КИРГИЗСТАН: Демонстранти щурмуваха и подпалиха парламента (ВИДЕО)

Привържениците на загубилите формации излязоха на улицата. Стигна се до сблъсъци със силите на реда, при които имаше над 900 ранени. Медиите съобщиха и за един загинал.

Централната избирателна комисия обяви изборите за недействителни.

Държавният глава заяви, че купуването на гласове се е превърнало в проблем по време на изборния процес, а премиерът, председателят на парламента, кметът на Бишкек, няколко губернатори и други високопоставени служители подадоха оставка. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.