117 народни представители гласуваха "за"

 Главният прокурор се отчете пред Народното събрание. Иван Гешев отбеляза, че трайно се подобрява работата на прокуратурата. А в същото време от БСП поискаха оставката му. Пред депутатите в пленарната зала Гешев даде заявка, че с взаимни усилия могат да се постигат добри резултати за страната ни. 

„Ясно осъзнавам че резултатите и очакванията на обществото в насока борба с престъпността могат да бъдат постигнати със взаймодействие на отделните власти”, поясни главният прокурор. И посочи, че предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс биха довели до по-бързото решаване на съдебни казуси. 

Гешев внесе в НС доклада за дейността на прокуратурата

„Ако някой твърди че в България няма борба с корупцията по високите етажи, ще призная твърдението, само ако ми покаже друг период от историята след 1989 г. с по-добри резултати. Хубаво е да се четат европейски доклади. Аз не твърдя че прокуратурата е безгрешна но не е виновна за всички проблеми  в тази държава”, коментира Гешев.

А според лидера на БСП - Корнелия Нинова, имало пропуски в изнесения отчет. „Ние искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада. Той представлява много статистика без конкретни отговори”, каза тя. 

Гешев: Прокуратурата ще разследва всеки, който е нарушил закона

От ГЕРБ, „Обединени патриоти”, ДПС и един независим депутат гласуваха „за” отчета.

„Не вие, уважаеми колеги, избирате главния прокурор. Това го прави ВСС. Този избор беше легитимиран с указ на Румен Радев”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Похвално е, че в доклада беше заявено желанието на прокуратурата да бъдат направени промени в Наказателния кодекс”, каза Християн Митев от „Обединени патриоти”.

А след искането на Нинова за оставка, Гешев отговори по следния начин:

„Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, дали е социално слаб или милиардер, дали е министър или дребен чиновник в президентството”.

Гешев: Около училищата са иззети сериозно количество марихуана и дизайнерска дрога

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.