В схемата вече включват и мним служител на банка

Нова схема на телефонна измама. Този път, освен полицията, е въвлечен и банкер. Фиктивният служител е предупредил клиента, че парите му са в опасност. По тази схема възрастен мъж е изгорял с 15 000 лева.

„Мръснико, 40 000 евро искаме от тебе!”. Тези думи в телефонната слушалка Огнян чува от непознат мъжки глас, преди да даде 15 000 лева на ало-измамници. Заради стреса и срама от измамата възрастният мъж говори трудно за случилото се. Предпочита и лицето му да е скрито.

Огнян първоначално е заблуден от учтив глас на банков служител. Той му казва, че искат да му откраднат спестяванията от банката по електронен път. По-късно в сюжета е въвлечена и полицията по познатата схема.

„Някаква мащабна операция се разигравала на органите в града, включително била координирана с прокурора на Варна”, разказва Огнян.

Жена пътува до Румъния, за да даде 15 000 лева на "ало" измамници

За да изтегли около 7500 евро, възрастният мъж посещава няколко банкови клона.

„Престъпниците, може да се каже, ми казаха да съм настоятелен да изтегля тази сума”, разказва потърпевшият.

Позвъняванията от уж различни представители на институциите не остават мъжа да си поеме дъх. Така е до предаването на парите.

„Минете покрай блока, казвайте къде се движите, всяка крачка ни съобщавайте”, нарежда гласът в слушалката. „Парите оставих ги един път на едно място до храсти”, разказва Огнян.

Дъщерите на пенсионера разбират по-късно за случилото се. Става ясно, че телефонните измамници заплашвали близките на мъжа.

Жена даде 6600 лв. на „ало” измамници за ваксина срещу COVID

Мъжът тегли остатъка в сметката си. 

„Няма как да бъдат застрашени пари в банка и второ, защото няма практика служители да се обаждат и да коментират рискове за клиенти по телефона”, обясни финансовият експерт Тихомир Тошев.

По измамата с Огнян е подаден сигнал в полицията. Разследващи обаче казват, че това са единични случаи. Причината - три от най-големите престъпни групи за ало измами са разбити.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.