Дебатът, иницииран от Съюза на съдиите, беше продължителен и ожесточен

Продължителен, ожесточен и безрезултатен се оказа дебатът във Висшия съдебен съвет по становище на Съюза на съдиите в България. Организацията поиска кадровиците да започнат процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Заседанието беше съпроводено от протест на „Правосъдие за всеки” и „Боец”.

Депутатите одобриха доклада на Гешев за дейността на прокуратурата

В края на септември, от Съюза на съдиите поискаха от Висшия съдебен съвет да стартира процедура по предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Според тях, в публичните си изяви, той цитирал данни от текущи разследвания и изразявал мнения, които водят до задълбочаване на кризата между прокурори и съдии.

„Такава процедура да започне, по този начин не е предвидено в закона, поради което не може да постави началото на такова разискване с такава цел”, заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Гешев: Прокуратурата ще разследва всеки, който е нарушил закона

По Конституция главният прокурор, както и шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд не подлежат на  дисциплинарни наказания, припомни Магдалинчев.

„Тогава, когато се говори за нарушение,трябва да са конкретни нещата”, заяви Магдалинчев.

Още в  началото на заседанието, Иван Гешев отказа да участва в дебата.

„Като чета, имам чувството, че се връщаме към някои романи на Оруел или късен соц.реализъм - какво имаме право да говорим и какво нямаме право да говорим. И кой има право да говори, и кой няма право да говори. Може би за нас, които живеем тук и вземаме големи заплати, една кражба е някакъв дребен проблем, който не съществува или поне не заслужава внимание. Смятам, докато аз съм главен прокурор, да има значение. И тези изоставени от държавата хора да получат защита”, заяви Иван Гешев.

 

„Тук не става въпрос само и единствено за авторитета на съдебната власт. Става въпрос за имиджа на българската държава. Ето защо не е ваше право, а ваше задължение да се реагира в тази ситуация”, заяви Лозан Панов, председател на ВКС.

Протест на партия „Да, България”, гражданско сдружение „Боец” и инициативата „Правосъдие за всеки" посрещна членовете на ВСС.

„Всичко, което извърши Иван Гешев, доведе до безпрецедентна криза и до безпрецедентен удар върху доверието в българското правосъдие, включително в международен план”, заяви Христо Иванов, лидер на „Да, България”.

Протестиращите блокираха за кратко и движението по ул. „Екзарх Йосиф”.

След близо три часа дебатът по темата бе прекратен и кадровиците се заеха с другите точки от дневния ред.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.