Коментират Деси Плевнелиева, Тити Папазов и Иван Гарелов

Колкото е възможно по-бързо провеждане на избори, каквито и да са. Политиците, които имат претенциите да са алтернатива на сегашните управляващи. Трябва да си сблъскат гледните точки и да покажат, че има работещи решения. А хората трябва да си кажат мнението – най-вече като отидат до урните и гласуват на следващите избори.  Около тази теза се обединиха участниците в предаването „Пресечна точка” тази седмица Деси Банова-Плевнелиева, Тити Папазов и Иван Гарелов.

„По мои впечатления, държавата е пред разпад и основната причина за това е, че се насложиха една върху друга две зарази. От една страна е вирусът, а от друга – предстоящите избори. Изборите надделяват – всичко в държавата се обсъжда и преценява от гледна точка на това какво може да се превърне в предимство за вота. Националният интерес, интересът на държавата са на последно място. Във всички области решенията се взимат единствено от позицията какъв е интересът на дадена личност, на дадена партия или партии. Примери много… В политиката, която се прави, няма никаква далечна мисъл - хоризонтът е до изборите. Това е големият проблем на държавата”, заяви Иван Гарелов.

„Пресечна точка”: За външните наблюдатели по време на избори и за работата от вкъщи на фона на пандемията

„Управляващите и всеки един индивид трябва да се разглеждат като отделни личности и да се грижим за тяхното здраве. Бяхме свидетели на много примери, включително от чужбина”, заяви Тити Папазов. „Логично е управляващите, които са болни или под карантина, да бъдат една идея по-обгрижвани и да се цели максимално кратък срок да бъдат извън ръководните си функции, защото според мен те са факторите, които ръководят държавата. Няма незаменими хора, но е изключителна глупост някой да смята, че чрез COVID някой може да прави политика или да се трупат дивиденти. Това е много елементарно”, подчерта Папазов.

„Пресечна точка”: Изчезващ вид ли са лекарите, за протестите на полицаите и изказването на папата

„Безспорно няколко са кризите в България – политическата, здравната и икономическата. Според мен едва ли има управляващ, който да иска да е на мястото на управляващите в момента. Защото ситуацията наистина е безпрецедентна. За управляващите балансът между икономиката и здравето на хората е особено тежък. Смятам, че министър-председателят е действал напълно адекватно и отговорно по отношение на собственото си здраве и на хората около него. Въпреки че има два отрицателни PCR теста, той решава да се самоизолира… Нека да запазим здравето на политиците, които от своя страна са пример за обществото. След като искат от нас да спазваме мерките, самите те трябва да ги спазват”, заяви Деси Банова-Плевнелиева.

Във видеото вижте мненията на тримата гости за онлайн обучението и смяната на времето.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.