Коментират д-р Лилия Стефанова, д-р Мирослав Ненков и Ники Кънчев

Младите специалисти се обучават в България, защото образованието е евтино, но след това заминават в чужбина, защото заплащането е по-високо. Това мнение изразиха участниците в „Пресечна точка” д-р Лилия Стефанова, д-р Мирослав Ненков и Ники Кънчев.

„Пресечна точка“: За тестовете за COVID-19, ваксините и отговорността

„Този апел за помощ, който отправи здравният министър, е продукт на десетки години недалновидно и глупаво управление на човешкия ресурс в системата”, заяви д-р Мирослав Ненков. Той е на мнение, че проф. Ангелов е избрал много лош момент да бъде здравен министър. Според него липсата на лекари и медицински сестри е, защото хората в управлението са „оправяли здравословното си състояние с едно вдигане на телефона”.

 „Има разчети в здравното министерство за нуждите от медицински специалисти в отделните специалности. Те са известни, публикувани, но никой не им обръща внимание. Проф. Ангелов сега трябва да се справи някак с тази ситуация и да намери някаква помощ. Как ще я намери, като е министър в един критичен момент, който показва, че глупавото управление дотук в крайна сметка има отвратителен резултат? Това е ефектът на пеперудата. Един-трети-пети лидер нищо не е направил, за да има анестезиолози, лекари,специалисти”, смята д-р Ненков.

„Пресечна точка“: За носенето на маски, 5G мрежата и младите шофьори

Психологът Лилия Стефанова потвърди, че е абсолютен факт, че младите специалисти напускат страната и търсят работа в чужбина. Според нея се изисква много време и ресурси, за да стане един човек лекар.

„След това, за да остане този човек тук, той трябва да има подходящи  условия, които всъщност държавата спъва. Изключително трудно е за млад специалист да създаде частна практика, защото изискванията са огромни. Той няма и откъде да има финанси. Ако остане на държавна практика, заплащането е изключително ниско ”, заяви Стефанова.

Журналистът и водещ Ники Кънчев посочи, че образованието ни е евтино и много чужденци идват у нас с тази цел. Той също изрази мнение, че много от тях обаче напускат страната. Кънчев противоречие на мнението на другите двама събеседници, че специалистите у нас отказват да обучават млади кадри. Д-р Ненков и д-р Стефанова обаче споделиха случаи от тяхната практика, при които това се е случвало.

Във видеото вижте мненията на тримата гости за протестите на полицаите и за изказването на папата относно еднополовите бракове. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.