Още три области на страната влязоха в критичната „червена зона”

Ситуацията с коронавируса в страната ескалира. 42-ма души с COVID-19 са загубили живота си през последното денонощие. Рекорден е и броят на новозаразените - 2 243-ма души. Само в София те са повече от 900.

РЕКОРД: 2 243 нови случая на COVID-19, починали са 42-ма души

Още три области на страната влязоха в критичната „червена зона”. Това са Русе, Кюстендил и Разград. Вече е факт и първото затворено училище по новите правила, разрешени от министъра на образованието. Продължава и напрежението около правилата за карантинирането, особено на висши държавници.

Прогнозата на математиците от Националния щаб е, че през ноември броят на регистрираните случаи у нас ще е близо 70 000. Това е най-оптимистичната прогноза, която ще бъде обявена с цел „да не се всява паника” в обществото.

Данните показват, че на всеки 100 излекувани от коронавирус се разболяват нови 156 души. В момента в лечебни заведения се намират над 2 100 пациенти. Лекари наблюдават увеличение на средно тежките случаи, нуждаещи се от хоспитализация и то сред по-млади хора, част от които без придружаващи заболявания.

Проф. Витанов: 70 хиляди заразени в края на ноември е оптимистична прогноза

Математиците изчисляват, че един на всеки 50 българи вече се е срещал с вируса или това е малко над 2% от обществото.

„Грубо – 40 000 са регистрираните случаи, трябва да ги умножим по 8, за да намерим всички. Това са 320 000. От тях 40 000 знаят, другите 280 000 - не и повечето от тях са безсимптомни”, обясни математикът на щаба проф. Николай Витанов. 

Контактните на заразените, които следва да са под карантина, достигат 800 000 българи. По-голямата част от тях обаче остават скрити от системата.

„Когато имате 20 000 активни случая с по 5 контакта, това са 100 000 човека. Останалите 700 000 не знаят, че са контактни”, добави проф. Витанов.

ВМА търси доброволци срещу COVID-19

Все още най-тежките случаи в болниците са предимно на възрастни хора с придружаващи заболявания. Това показват наблюденията на медиците. Те обаче отчитат ръст на хоспитализирани от всички възрасти, нуждаещи се от кислородна терапия.

„Прави впечатление, че последната седмица заболеваемостта е дифузна - боледуват и по-млади хора, без налични съпътстващи заболявания, със средно тежка форма”, каза инфекционистът от Александровска болница Тома Томов.

Лекарите имат обяснение за тази ситуация: „Възможно е да се дължи на факта, че вирусът е придобил по-голяма устойчовoст, като и на това, че пациентите се диагностицират по-късно. Това са хора, които са стояли вкъщи повече от 7-8 дни”, добави Томов.

„Някои от тях се самолекуват и в страха си да се обадят на своя личен лекар, за да не попаднат в системата на РЗИ, идват по-късно”, смята директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

НОВИ МЕРКИ: Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение

Вирусолози са категорични - все още не е доказана мутация на вируса, която да води до по-тежко протичане на заболяването. От значение обаче е какво количество поемаме от него. 

„Хората имаме естествени защитни механизми срещу вируса, въпреки че никога преди не сме се срещали с него. Във всички случаи, ако поетата доза е по-малко, би трябвало тези естествени механизми да се справят по-лесно”, обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По-малка доза може да се поеме само през маската. „Дори да не е способна да ни предпази напълно от инфекция, благодарение на нея ние ще поемем по-малко количество вирус, което ще ни гарантира по-лека клинична картина и ще трупаме имунитет”, заяви още тя.

Ако прогнозите на математиците за ноември се сбъднат - заразените на ден ще достигат до 5-6 000 души. 

„Оттам нататък ситуацията е много трудно контролируема, защото това надвишава възможностите на здравната система да удържа заразата”, посочи Витанов.

Налагането на по-строги мерки към днешна дата би дало ефект чак след седмици и то ако всички българи си останат по домовете.

Румен Радев: Спазих изискванията на РЗИ

На фона на продължаващите спорове - трябва ли хора на висши позиции в държавата да имат по-кратка карантина  - от здравното министерство излязоха с нова заповед, която гласи, че всички българи са равни и трябва да спазват карантината от 10 дни, независимо от поста, който заемат.

„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички“, съобщават от ресорното ведомство.

Точно по тези правила от днес главният прокурор Иван Гешев вече официално е под карантина. Тя му е наложена от Регионалната здравна инспекция в София. В Twitter той призова всички да спазват правилата, защото медиците са на ръба на силите си.

Във Facebook премиерът Борисов благодари на всички, които проявяват внимание и подкрепа към него. Министър-председателят уточнява, че се лекува като всеки български гражданин и състоянието му позволява да изпълнява премиерските си задължения.

Борисов: Все още съм със симптоми на общо неразположение

По-рано днес стана ясно, че американският посланик у нас Херо Мустафа е под карантина. В петък тя присъства на среща в посолството, на която беше и Бойко Борисов. Днес не беше уточнено заради контакт с кого посланик Мустафа отива в изолация. 

Междувременно, президентът Румен Радев направи коментар за решението неговата карантина да бъде отменена. По време на учение на полигона Корен държавният глава заяви, че е спазил всички изисквания на Регионалната здравна инспекция.

„Преди и след Талин всичките ми тестове са отрицателни. Чувствам се в отлично здраве. Карантина, тестове, отмяна - така е разпоредило РЗИ, така изпълнявам. Повече няма да участвам и да коментирам режисирани интриги”, категоричен беше президентът.

РЗИ излезе с решение за карантината на главния прокурор

Херо Мустафа се самоизолира (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.