Какви са сценариите за разпространението на заразата?

„Оптимистичната прогноза за ноември месец е 68 500 регистрирани COVID-19 случая. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози се надхвърлят. Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. Ситуацията вече е трудно контролируема, над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

РЕКОРД: 2 243 нови случая на COVID-19 у нас

Специалистът обясни, че при достигане на тези 68 500 случая, 8000 легла за пациенти с COVID-19 все още ще стигат. "Притеснително е базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 – т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват", посочи проф. Витанов.

"Сега активни са де факто 160 000 случая – 20 000 активни по официална статистика, умножени по 8. А средно един такъв човек е контактен със 7-8 души. Реално заразените в страната са около 320 хиляди души, въпреки че официалните регистрирани са около 40 хиляди", обясни математикът.

Той коментира и наложените в страната мерки срещу разпространението на заразата. "Мярката за маските навън е по-скоро добра", заяви проф. Витанов. 

„Дори да бъдат наложени по-строги мерки, ще са нужни няколко седмици преди те да дадат резултат. И всичко това при положение, че никой не излиза от дома си. А това е невъзможно. Трябва да внимаваме с контактите между хората в затворените пространства“, напомни още веднъж специалистът.

Проф. Витанов изрази мнение, че присъственият старт на учебната година не е бил грешка. Важно според него е учениците да използват предпазни средства, а учителите да се пазят.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.