Бандата на Мето и Трайчо отнемала насилствено имоти от хора, на които давала заеми

Лихвари пребиват длъжниците си. За тормоза в ефира на NOVA разказаха жертвите на престъпната група, за която се заговори след една от последните акции на ГДБОП и Специализираната прокуратура в столицата. Бандата на бароните Мето и Трайчо пребивала жестоко и отнемала насилствено имоти от хора, на които давала заеми. И не само - присвоявали чужди социални помощи и търгували с дрога.

АКЦИЯ И АРЕСТИ В СОФИЯ: Задържани са 21 души, иззети са коли и оръжие

Пострадалите са жертви на Трайко Стоянов, Методи Димитров и техни приближени. По данни на разследващите, в продължение на 6 години, арестуваните са се занимавали с лихварство, пребивали са длъжници, отнемали са имотите им и са пласирали наркотици в няколко столични квартала. Има данни, че са печелили и от бизнес с проститутки.

 

„Те са се занимавали буквално с всичко, което генерира неправомерен доход”, заяви Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Основните им доходи били от лихварство, смятат разследващите. Сочените за тартори на групата - Мето и Трайчо, имали заложни къщи и фирми за бързи кредити в няколко столични квартала. За да получат заем, клиентите трябвало да им прехвърлят жилищата си.

„Когато имаш нужда от пари, дават дребна сума, но, при условие че си прехвърлиш имота на тяхно лице. И вече владението на имота е в техни ръце, независимо дали ще се издължиш или не. Когато дойде срокът за погасяване на кредита, те казват, че имотът е изгорял”, разказва един от потърпевшите, пожелал анонимност.

Шефът на ГДБОП: Задържани при спецакцията в София са „играли” с ЧСИ

„Едно момче отиде при тях и си заложи апартамента, за да му дадат 5 000 лв., с които да си купи такси. Те му дават парите, той си прехвърля апартамента и още на другия ден имотът се оказва пордаден. А момчето продължава да си плаща лихви. Когато разбира, че апартаментът му е продаден, отива там, за да вдигне скандал, но те го пребиват и той млъква”, заяви потърпевшият Иван Борисов. Той също е бит от бандата, акто зъбите му са били избити с метална бухалка.

Останалите без жилища са десетки, но от страх, не всички са се оплакали в полицията. Иван също твърди, че е измамен от Мето и Трайчо. Закъснял с вноските си по кредита и чрез частен съдебен изпълнител двамата му взели къщата.

Подробностите от разследването гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.