Сочените за тартори Мето и Трайчо остават в ареста, реши съдът

Сочените за тартори на ОПГ за рекет, лихварство и търгуване с дрога – Мето и Трайчо остават в ареста. На другите трима задържани Димитър Димитров, Мартин Матеев и Александър Александров са с наложена парична гаранция от 5 000лв., реши Специализираният наказателен съд.

Съдиите сметнаха, че има опасност Мето и Трайчо да извършат друго престъпление или да окажат натиск върху свидетели. Именно това е причината те да останат изолирани в следственият арест.

Мъжете, които бяха арестувани в понеделник при акция срещу лихварство, изнудване и рекет, са били прикривани от полицаи от столичното 5-то районно. Tова твърди прокуратурата. Пред съда се изправиха организаторите, както и трима от по-ниските етажи на йерархията в групата.

По-рано днес от прокуратурата и ГДБОП направиха и брифинг, на който беше оповестена още информация за престъпната група. Организираната престъпна група е работила от 2014-а година, твърди прокуратурата.

Зрелищна акция с хеликоптер на АМ „Марица” срещу трафиканти на мигранти (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Занимавали са се с изнудване, имотни измами, наркотици, а също и набиране на жени с цел проституция”, казва и. д. ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Работили в няколко столични квартала. А ръководители били двамата ромски босове Трайчо и Мето, казват още от прокуратурата.

„Единият от тях е мозъкът. Установени са множество лица, които са им помагали - около 20 човека”, казва директорът на ГДБОП Любомир Янев.

 

 

Освен лидерите на групата, днес пред съда се изправиха и още трима мъже, за които се твърди, че са на по-ниските етажи в йерархията. Останалите участници натискали по насилствен начин, за да се събират дългове, казват още от ГДБОП. И петимата имат зад гърба си множество криминални прояви, казват разследващите. А четирима от тях имат и предишни присъди.

„Осъждани са за престъпление против личността, против половата и телесната неприкосновеност, а и за закана с убийство”, добавят от прокуратурата.

Полицейска акция на Е-79 край Благоевград

Разследващите имат информация, че обвиняемите са имали полицейски чадър от служители в 5-то РПУ. Засега обаче това не е потвърдено. Ако се докаже, ще има и нови обвинения.

„Имаме и данни, че са играли с ЧСИ-та. Имаме данни за 7-8 човека, поставени лица от групата, които са придобивали апартаменти”, казва Янев от ГДБОП.

 

 

Пред съда задържаните  категорично отрекоха всички  обвиненията. По думите им - хората, свидетелствали срещу тях имат лични мотиви. А именно, че преди години Мето и Трайчо са се изпратвили срещу тях, издали са ги и заради това голяма част от настоящите свидетели са лежали в затвора.

И още - сочените за тартори категорично отрекоха да са били лихвари. Заявиха, че  работят на договори към фирма, която отпуска кредити и на практика били кредитни консултанти.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.