Къщите са най-предпочитани, офисите остават празни

Пандемията от коронавирус продължава да променя пазара на недвижими имоти. Повишава се търсенето на къщи със собствени дворове и по-просторни апартаменти, в близост до града.

COVID-19 преобърна и пазара на недвижими имоти и по-специално -предпочитанията на купувачите. „Хората търсят простор, въздух, лично пространство, което да не е затворено между стените на жилището. Започнаха да се търсят както извънградски имоти – къщи, вили, парцели, които са в непосредствена близост до София, така и партерни апартаменти”, коментира  Юлияна Шехерова-Димитрова, експерт по недвижими имоти.

Всяко второ жилище в страната е пренаселено

Въпреки промяната, експерти уверяват, че пазарът може да задоволи нуждите на купувачите. А очакванията за по-ниски цени заради пандемията, към момента не се сбъдват.

„Цените остават стабилни, няма сериозна промяна при тях. От началото на годината пазарът остана стабилен, балансиран”, казва още Димитрова.

Докато на жилищния пазар се отчита ръст на сделките с имоти спрямо предходната година, то пазарът на офис площи не може да се похвали със същото. Причината е решението на голяма част от компаниите да оставят служителите си да работят от дивана.

„Има желание за известно свиване при някои компании на офис площите, които са наели. Компаниите не растат, отложили са с 3,6,9 месеца плановете за растеж, за преместване, за предоговаряне на договорите, за да се види каква е ситуацията”, казва Явор Костов, който е мениджър в сферата на недвижимите имоти.

Кредитен анализатор: Имаме ръст на ипотечните кредити

Празните офиси заради работа от вкъщи засега не са довели до прекратени договори, но създават нови тенденции –  за преотдаване на вече наети площи. „Офисният пазар не е спаднал. Той е в застой, няма голямо движение на него, но офис сградите не се изпразват. Визуално са празни, защото няма хора в тях, има само 30% в тях”, допълва Костов.

Експерти посочват, че натиск върху цените на офис площи има, но той се дължи на факта, че в строеж в София сега са около 360 хил.кв.м нови офиси. 

Дистанционната работа пък роди нова идея - тази, при която превръщаш любимото кафене в твоя нов офис. „Посетителите, които имаме напоследък, са вече служителите на фирми, които в момента по някаква причина са си вкъщи. Буквално те идват с цялото си офис нарежение, започват да питат за принтер… Основното, което ги вълнува, е скоростта на интернета, качеството на връзката, доста често влизат и слагат слушалки, изолират се, за да провеждат служебни разговори”, казва Йоана Велева, собственик на заведение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.