Спасителната акция продължава повече от 12 часа

Едно денонощие след трагедията в Егейско море спасителните екипи в Турция в надпревара с времето. Десетки затрупани хора бяха извадени живи изпод руините на рухналите сгради при непрекъснати вторични трусове.  Броят на жертвите обаче продължава да расте и те вече са 28. Президентът Ердоган пристига в Измир. А жителите в най-тежко пострадалият град се опитват да се възстановят от преживения ужас.

В един от кварталите на Измир - "Байраклъ" няма къща, която да не е разрушена или пострадала от труса. Хората са изплашени и вероятно ще прекарат и тази нощ на улицата. Спасителните екипи работят неуморно по издирването на затрупани хора.

Нов вторичен трус в Гърция

Исмаил усеща труса докато е на работа в една от най-високите сгради в Измир.

„В един момент два три пъти леко залюлявания са получиха, после към 30 секунди доста голямо залюляване и шум и трясък. И срещу мен имаше небостъргачи и някъде 10-15 пъти небостъграчът се люшна. Голям стрес беше. Аз от 30 години живея в Измир, просто такова земетресение не съм преживявал. Доста сериозно земетресение беше”, разказва Исмаил.

Падналите сгради е трябвало скоро да бъдат съборени, казва Исмаил, тъй като в последните години е течало подновяване на всички над 30-годишни здания в квартала.

„Не са строени качествено - просто няма качество в самия материал. 30:18 Около тях повечето са били съборени и са подновени с нови ама тия са останали и са чакали подновяване и по този начин са рухнали”, посочва Исмаил.

 


За разлика от Исмаил, който след земетресението се връща в дома си, много други не знаеха кога ще могат да го направят.

„Имаме пукнатини на къщата, а съседната се срути. Планирам да се местя да живея на друго място. Не знам какво е състоянието на къщата ми. В понеделник или вторник правителството ще оцени щетите и ще решим какво ще правим”, заяви Ченал.

Вторичните трусове продължиха през цялата изминала нощ. Страхът от повторен силен трус накара много хора да изберат да не прекарат нощта в домовете си и да спят на открито - на тревата, в палатки или буквално върху дюшеци.

Силен вторичен трус и в Турция

Носейки със себе си само най-необходимото - храна и вода. А за тези, които нямаха дори това, се грижиха доброволците като Кайра.  

„В момента ситуацията е сложна. Все още има затрупани хора под сградата. Не знаем точно колко са. Спасиха 6-годишно момиченце преди около 5 минути. Мисля, че беше добре”, разказва Кайра.

Тежка техника се включи в разчистването на руините, но само там, където спасителните екипи вече бяха огледали за жертви и ранени.

На всеки няколко минути пожарникарите призовават събралото се множество наоколо да запази пълна тишина, за да успеят да чуят, ако някой под отломките вика за помощ.

И молитвите бяха чути. След 18-часова операция майка и трите й деца бяха изкарани живи изпод отломките. А спасителите продължиха да търсят и четвъртото й дете.

Мощен трус и цунами в Гърция и Турция, има жертви и стотици ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

В една от рухналите сгради в Измир спасителните екипи откриха котка, заклещена под отломките. След дълги опити да я извадят екипът най-накрая успя да измъкне котарака. Той е невредим, става ясно от кадрите на турската агенция за борба с бедствията.

Съболезнования към близките на загиналите и ранените поднесоха Бойко Борисов и Румен Радев. Във Facebook профила си премиерът изрази солидарност към  народите на Гърция и Турция. Той заяви готовност страната ни да окаже помощ и съдействие. Подчертава, че като съседи, сме длъжни да си помагаме. Държавният глава Румен Радев пожела бързо възстановяване на пострадалите при природното бедствие.

Атина и Анкара си обещаха взаимна помощ след земетресението