Премиерът Кириакос Мицотакис посети пострадалия от земетресението остров Самос

Църквата „Света Богородица“ в град Карловаси на остров Самос в Гърция, част от която е унищожена по време на силното земетресение в петък, ще бъде възстановена, държавата ще помогне за отстраняването на други щети на острова, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис, който посети остров Самос в събота. Изявлението на премиера беше разпространено от пресслужбата на Мицотакис, съобщава БГНЕС.

Премиерът посети редица населени места, където земетресението беше разрушително, срещна се с родителите на двете деца, загинали в петък, и им изрази съболезнования, а също така проведе среща с представители на правителството, които на място оценяват щетите, причинени от природното бедствие.

NOVA ОТ ЕПИЦЕНТЪРА: Спасителни екипи вадят оцелели след земетресението в Турция

Мицотакис посети по-специално град Карловаси, където лично инспектира щетите, причинени на църквата „Панагия Теотоку“ („Света Богородица”) и обеща да я възстанови. „Ще се погрижа за тази символична църква (в консултация със специални инженери и Министерството на културата), за да я възстановя, така че камбаните й да бият отново, защото тя го заслужава, както заслужава цялата история на това красиво място“, каза ръководителят на правителството.

Според него той е посетил Самос 23 часа след силното земетресение, за да оцени лично размера на щетите. "В Самос незабавно пристигна правителствена делегация, която регистрира загубите на ниво домакинства, компании и обществена инфраструктура. Ясно е, че е имало значителни щети, но предвид мащаба на земетресението и неговите характеристики, всичко би могло да е много по-лошо. Както винаги, ангажимента към острова е нашата подкрепа да се изплати съответната компенсация възможно по-бързо, за да може Самос да възстанови нормалния си живот възможно най-скоро “, каза Мицотакис.

Авариен режим

Правителствен указ обяви извънредно положение в общините на Източен и Западен Самос в събота, което улесни бързото възстановяване и изплащане на обезщетения. Извънредното положение ще действа на острова в продължение на шест месеца, до 30 април 2021 година.

Премиерът изрази задоволството си от факта, че Генералният секретариат на гражданската защита незабавно изпрати SMS съобщения от спешния номер 112 до жителите на островите в североизточното Егейско море в петък, като ги помоли да вземат мерки за самозащита във връзка с възможната заплаха от цунами. Вълните достигнаха пристанището на Самос три пъти, бяха малки, но наводниха пристанищния площад и няколко магазина, намиращи се там.

Нов вторичен трус в Гърция

"Радвам се, че номер 112 бързо заработи, изпращайки за по-малко от 10 минути алармен сигнал за възможността за цунами, което всъщност се е случило. Наистина има щети от тази вълна за редица компании в Самос, но за щастие няма жертви ", каза Мицотакис.

Той подчерта, че Гърция е страна, в която постоянно се случват земетресения. "И това не е последното силно земетресение, което ще се случи в Гърция. Ние знаем това и трябва на ниво гражданска защита да разполагаме с всички средства, за да можем, където е възможно (а в случай на цунами има такава възможност), да предотвратим гражданите за необходимостта да се предприемат всички защитни мерки. Но е необходима и допълнителна информация за това как гражданите трябва да реагират в тези случаи ", каза ръководителят на правителството.

Изоставени сгради

Той спомена трагедията, случила се на острова. "Две малки деца загинаха поради срутването на стената на изоставена сграда, която можеше да падне в резултат на земетресение с много по-малък мащаб. Мисля, че задължение както на държавата, така и на местните власти е да обърнат внимание отново на този проблем. Посочват експерти. Знаем, че новите сгради в процес на изграждане могат да издържат на земетресения и са много по-силни от това, което преживяхме вчера ", каза премиерът.

"Това обаче не се отнася за стари сгради, изоставени от жителите, които представляват висок риск. И това също е проблем от миналото, който сме наследили, ще се справим и ще го решим. Мисля, че това е минимумът, който можем да направим, за да почетем паметта на две деца, загинали тук ", подчерта Мицотакис. 

Атина и Анкара си обещаха взаимна помощ след земетресението