Коментар на Милен Керемедчиев, Петьо Блъсков и Миглена Каканашева

Тази седмица в предаването „Пресечна точка” гости-коментатори са Милен Керемедчиев, Петьо Блъсков и Миглена Каканашева. Те разсъждават върху най-важните и актуални теми от седмицата, представяйки своите гледни точки по тях.

„Това, което се случва с изборите в САЩ до момента, е едно много сериозно повторение на ситуацията отпреди 4 години, в която Хилари Клинтън първоначално водеше с над 3 млн. гласа пред Тръмп. Тя финишира като електорален победител от гледна точка на общите проценти – тогава направи подкрепа от 48% срещу 46% за Тръмп. Той обаче стана президент, а не тя, защото системата в САЩ е такава, че трява да се избират електорални единици”, коментира бившият зам-външен министър Милен Керемедчиев.

„Пресечна точка": Атентатът във Виена, изборите в САЩ и веселие в антична вила

„В сегашната ситуация има малко разминаване. Сега гласовете по пощата са повече отпреди 4 години. Много щати пък забраниха и пликовете да се обработват предварително”, допълни той.

Според журналиста и издател Петьо Блъсков е нормално, че и двамата кандидати в надпреварата за президентския пост в САЩ са се обявили за победители. „Има нещо обаче много важно в избирателната системата на страната. Всеки щат има определен брой електорални единици според населението. При тези избори обаче важи едно много интересно правило, което не важи само в 2 щата – който спечели изборите – печели всичко. Т.е. ако Тръмп победи в Пенсилвания с 1 или 2 гласа, той получава цялата квота електорални единици на щата”, обясни той.

„Аз съм привърженик на Байдън. Ако можем да кажем, че Тръмп със сигурност губи накъде, то това е сред младите. Причината е, че те вече искат нов свят. Всяка генерация от млади изгражда своя свят. Ние трябва да й позволим да го направи”, коментира дизайнерката Миглена Каканашева.

Коментаторите разискваха и темата за COVID-19. „Трябва да преодолеем истерията. В сражението с това зловещо чудо няма логика. Действа се спрямо конкретната ситуация. Важно е в тези действия да има подреденост”, смята Блъсков.

„Пресечна точка": Здравната система, протестите и комуникацията по време на пандемия

Според Каканашева мерките стават по-либерални по отношение на това какво затваряме, но контролът сега е все по-засилен. „Държавата започна да се намесва навсякъде, включително и в болниците. Сега обаче вече е време да помислим и за това, че хората не могат да стоят затворени вкъщи, появяват се психични проблеми, а икономиката би изпаднала в огромна криза, ако затворим отново”, коментира Каканашева.

„Министърът на здравеопазването трябва да започне да прави аналитични протгнози как ще се развива тази пандемия. Математикът от Щаба вече осем месеца дава прогнози, които се сбъдват. Т.е. сегашните цифри отдавна се знаеха. Защо още тогава не се откриха по 200 места в болницата? Защо бягаме след събитията?”, каза Керемедчиев.

Цялото предаване гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.