Коментар на Миглена Каканашева, Милен Керемедчиев и Петьо Блъсков

„Здравната ни система боксуваше от десетилетия. Пандемията от COVID-19 просто показа реалната ситуация. И преди, за да влезеш на правилното място и да получиш правилното лечение бяха нужни много усилия. Системата се натовари и всичко това излезе наяве. Аз се лутах часове между отделения, когато се заразих през юли. Търсенето на свободни легла се превъща в психоза". Така външнополитическият анализатор Милен Керемедчиев коментира първата тема в "Пресечна точка" - актуалното положение на здравната ни система.

Журналистът Петьо Блъсков изрази мнение, че истерията е по-вредна от вируса.

"Време е за разумно подреждане на ресурсите на здравната система. Максимално намаляване на истерията в обществото и администрацията. Истерията винаги е катастрофална. Трябва да се говори разумно и логично, а не ужасяващо. Лекари на втора линия няма, всички са на първа", каза той.

„Пресечна точка": ДДС-то за доставки на храна, желанието на Македония да влезе в ЕС и празнуват ли българите Хелоуин

Според него всички държави в Европа създават организацията си ходом. "Никой не може да предположи какво ще поднесе следващият ден. Обикновената и много страшна истина е, че в България няма лекари, не легла", добави Блъсков.

Гостите коментираха новината за края на протестите в София

"Резултатите от тези протести ще се видят по-късно. Направиха добре, че го спряха. Има някаква мистика с тези специални форми. Струва ми се, че това агонизиращо присъствие на площада не допринасяше за същината на протеста", каза издателят Петьо Блъсков.

Той смята, че много отдавна е трябвало да се помисли за друга форма. "Очевидно има някой или някои, които казват кое как да се прави. Тази измамна импровизация, която гледаме - има диригент", каза журналистът.

„Пресечна точка": Ножът срещу карикатурите, искрите между "Дондуков" 1 и 2 и колко опасен е COVID-19?

"Хората поискаха промяна на системата. Точно ръководенето на демонтрациите обаче и това "Трио" провалиха протестите. Политизирането му изгони младите хора, а старите муцуни излязоха на повърхността", смята Милен Керемедчиев.

Мегз пък беше на мнение, че протестите са показали, че няма подходяща алтернатива, която да направи желаните промени.

Третата тема в днешното издание бе дигиталната комуникация по време на пандемия

Според Мегз пандемията е катализирала и забързала промените в дигиталното пространство. Тя смята, че устремът на хората към комуникация води до развитие в тази сфера. "Това не е бъдещето, а настоящето. Нещата се случват сега", заяви тя.

"Пандемията ускори много процесите във виртуалното пространство. Не случайно Джеф Безос е най-богатият човек в света, предлагайки виртуални услуги. Ако това не се бе случило сега, в България нямаше да имаме услуги като онлайн преподаването например", каза Керемедчиев.

„Пресечна точка”: Предизборни договорки, медии на ръба и рисковете на младите

"Започвам да мисля за времето, когато аналоговият човек ще е отново на мода. Темата по носталгията за него се появява все по-често във фантастичните филми. А изкуството е най-голямата врачака за бъдещето" заяви Петьо Блъсков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.