Коментар на Милен Керемедчиев, Петьо Блъсков и Миглена Каканашева

Според журналиста и издател Петьо Блъсков темата за тероризма ще се разисква още дълго време.

„Откъде накъде карикатуристите си позволиха да се подиграват с пророка Мохамед. Това е гавра с вярата на милиард и половина хора по земята. Това е най-святото за тези хора. Кой им даде право да вкарват такъв жесток конфликт между религиите? Някой позволявал ли си е в ислямския свят да рисува на карикатури на Христос? Не са, очевидно там на тия неща се гледа по друг начин. Аз не оправдавам кръвта, която пролива, но ако погледнем философията на религията им – от една страна е човеколюбива, от друга има особен вид агресия”, каза той. Блъсков е на мнение, че трябва да се погледне на проблема в дълбочина и да се открият неговите основи.

Според бившия зам-външен министър Милен Керемедчиев проблемът е започнал след думите на Ангела Меркел „Ще се справим”, изречени когато бежанците бяха на границата на Европейския съюз.

„Тези думи „отпушиха” над милион бежанци, които влязоха в Европа безпроблемно и безнаказано. Напрактика „Ислямска държава” спря да съществува в Сирия, защото вече съществува в Европа. Проблемът на Европа е, че сме прекалено толерантни, защото тези хора идват и се установяват в една страна и започват да живеят по правилата, по които са живели досега. Те не спазват нито един от закони на страната и не желаят да го правят. В момента, в който държавата се опита да въведе правов ред, има избухване на такъв гняв”, обясни той.

Според него действията, извършени от ислямисти, нямат нищо общо с Корана и с мюсюлманството. Той подчерта, че атентаторите от Виена са избрали бели дрехи, за да подчертаят правотата на своите действия.  Това, според него, показва огромен проблем с радикалния ислям в Европа.

„Да си купиш дългоцевно оръжие и да го размяткваш в сърцето на Европа – Виена, избран за един от най-сигурните градове, това е сериозно проспиване и толериране на определени религиозни групи”, смята Керемедчиев.

Дизайнерката Миглена Каканашева разгърна проблема в по-мащабен план. Според нея хората, извършващи тези атентати са бежанци, хора без семейство, които не са се интегрирали и са водили тежък живот. Според нея тези хора са изпълнени с омраза и лесни за манипулация.

"Според мен е задължително когато се разглежда проблема за терора, да се разглежда и темата за правилната интеграция и психическото здраве".

Вижте мненията на тримата гости за изборите в САЩ и относно провеждането на сватба в античната вила "Армира" във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.