Изводът е направен след проучване

Казват, че възрастта е по-скоро състояние на ума, отколкото дата в акта ви за раждане, но ново проучване сред 2 000 американци над 40 години оспорва това схващане.

Според изследването средно човек започва да се чувства стар на 47-годишна възраст. По същия начин отговорилите започват да се тревожат истински за свързаните с възрастта телесни промени на около 50 години, съобщава „Стъди Файндс“.

Остаряваме на три етапа

Неумолимият ход на времето очевидно е голямо притеснение за много хора. 65% казват, че остаряването е сред основните им страхове. Почти половината заявяват, че са загрижени най-вече за нарушението на умствените функции, които често идват с напредналата възраст.

64% се притесняват, че техните мисловни способности няма да продължат толкова дълго, колкото физическото им здраве. Изненадващо, повечето участници не са толкова загрижени от загубата на младежкия си вид.

Само един на четирима запитани е загрижен дали ще изглежда привлекателен в напреднала възраст. Всеки четвърти човек се притеснява, че ще загуби бодростта и духовитостта си, след като остарее.

Старостта пречи на развитието на рака

Поръчано от „Elysium Health“, проучването също така отбелязва, че близо половината от анкетираните съобщават за фамилна анамнеза за загуба на памет, свързана с възрастта.

Освен това две трети обясняват, че паметта им вече не е това, което е била някога. На 25% им се губят спомени веднъж на ден, а на 20% по няколко пъти. Над половината (58%) често забравят имена на хора или моменти от срещи с тях.

Удивително е, че цели 38% дори се нуждаят от време, за да си спомнят рождения ден на своя най-близък човек. Проблемът обаче е, че 84% казват, че изобщо не правят нищо, за да подобрят здравето на мозъка си.

Какво ядем и пием влияе на това, което помним

„Докато повече от половината от анкетираните правилно са установили, че прекомерната консумация на алкохол, пушенето на цигари и липсата на сън ускоряват скоростта на загуба на част от паметта, която се случва с напредването на възрастта, само 41% смятат, че лошите хранителни навици също оказват влияние“, казва изпълнителният директор на „Elysium Health“ Ерик Маркотули.

Създават клетки, които могат да победят рака и стареенето

„Въпреки общото разбиране, че Омега-3 са полезни за здравето на мозъка, 80% от хората не получават двете седмични порции мазна риба, препоръчани от специалистите по хранене", каза той.

За съжаление, целият стрес и безпокойство, причинени от COVID-19, затрудняват поддържането на здравословен начин на живот. Откакто е започнала пандемията, 38% споделят, че спят по-лошо, над 20% се хранят по-нездравословно и 14% пият повече алкохол.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си