Причината е високият брой заразени ученици и учители

Областните оперативни щабове в част от големите градове на страната решиха да се удължи срокът за дистанционно обучение от 6-ти до 12-ти клас. Причината е високият брой заразени ученици и учители. Извън това решение остават децата от 1-ви до 5-ти клас.

С решения на оперативните щабове в Бургас и Варна срокът, в който учениците от 6-ти до 12-ти клас ще се обучават дистанционно се удължава до 30 ноември. Причината - все още големият брой болни учители и ученици. В Бургас те са ¼ от всички болни. В същото време кметът на София Йорданка Фандъкова даде да се разбере, че предстои обсъждане за поетапното връщане на учениците в клас в столичните училища.

Здравните власти: Спазваме тези мерки или минаваме към по-строги (ВИДЕО)

Вместо до 25 ноември, учениците от 6-ти до 12-ти клас в Бургас да продължат да се обучават дистанционно до 30 ноември. Такова предложение Оперативният щаб ще изпрати за одобрение на министъра на образованието. Искането е заради висок брой заразени с COVID-19
„Една четвърт или около 1060 души са заразените. Имаме три смъртни случаи на учители в областта”, заяви Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас.

Извън това решение остават учениците от 1-ви до 5-ти клас включително.

„Причината да оставим 5-ти клас е, че по закон до 12 години децата не следва да бъдат оставяни сами у дома”, каза още Чолаков.

„Трудно е - и за родителите, и за децата, но трябва да се нагаждаме. Аз съм от работещите родители, които нямат възможност да работят дистанционно”, коментира Антоанета Иванова.

Тя е майка на две деца – в 3-ти и в 6-ти. По думите й дистанционното обучение не дава добри резултати. „За мен това дистанционно обучение не се отразява много добре на малките деца, особено на тези, на които догодина ще им предстои кандидатстване. Много по-трудно усвояват материала”, смята тя.

В същото време директори на гимназии в Бургас са готови да поемат индивидуална отговорността за поетапно връщане на учениците в клас.

„Тези локални решения, с това поетапно връщане на един или на два випуска, за определен период от време, ще даде възможност да има много по-малко ученици в училището”, каза Весела Иванова – директор на ПГЧЕ „Васил Левски”- Бургас.

МОН взе окончателно решение за маските в час

И във Върна, където онлайн обучението също се удължи до края на ноември, имат готовност за реакция. „Взел съм и примерни графици – например прогимназията е една седмица, гимназията - другата седмица или ако искат през ден да се редуват, според това каква е заболеваемостта във всяко едно от училищата”, заяви областният управител на града Стоян Пасев.

Подобни варианти ще бъдат обсъждани и в столицата. Разбира се, ще обсъдим поетапното връщане на учениците в училище, но също така смятам, че не можем да върнем всички ученици след 27 ноември. Трябва много внимателно да помислим по какъв начин да дадем възможност на някои от тях да започнат училище, за да може да се изпълни тази образователна мярка, която предлага министъра на образованието”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Решението ще бъде взето в началото на следващата седмица.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.