Здравните власти поискаха почти пълна блокада на държавата

Заради високата заболеваемост здравният министър предложи затваряне на заведенията, детските градини и ясли, училищата, залите на ресторантите, моловете и всички магазини, в които не се предлагат стоки от първа необходимост. Ще останат да работят аптеки, хранителни магазини, заведения, които приготвят храна за вкъщи, банки и пощенски клонове. Часовете на зелените коридори засега остават същите, промяна не се предвижда и в градския транспорт. 

Предлагат почти пълна блокада на държавата (ВИДЕО)

Всички мерки ще бъдат гласувани сектор по сектор на утрешното заседание на Министерския съвет. Така за много бизнеси и браншове в момента текат последни часове, в които могат да опитат да променят предложените рестрикции.

Рекорден брой излекувани и починали от COVID-19 за денонощие

От Асоциацията на заведенията реагираха остро на предложените мерки. От бранша вече изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за редица компромиси. Бизнесът предупреждава, че ако отново се затворят всички заведения за хранене, ще се стигне до масови фалити и настояват за финансова подкрепа. Предложенията на ресторантьорите са държавата да поеме 80% от заплатите на служителите, да се разсрочат задълженията им към бюджета, да има мораториум върху вноските по кредитите. За компенсации за бранша и заетите в него късно снощи настояха и от Асоциацията на хотелиерите. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.