Новите мерки бяха обявени от здравния министър

Предлагат почти пълно затваряне на държавата. Новите мерки бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет в понеделник. Те ще влязат в сила от петък, след като минат одобрение от Министерския съвет.

40,29% от тестваните за денонощието са с коронавирус

Новите мерки включват:

  •  • удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца - до края на март 2021 г.;
  •  • преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли;
  •  • преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества;
  •  • удължаване на забраната за посещения в заведения, барове, клубове;
  •  • преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят само до домовете;
  •  • преустановяване работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи;
  •  • преустановяване на провеждане на вътрешни и външни екскурзии;
  •  • не се ограничава общественият транспорт.

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията на медиците. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателя на България. Предложих тези мерки да влязат в сила от петък. Те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет”, обяви здравният министър. 

Кабинетът ще обсъжда и дали да бъдат налагани по-строги мерки при влизане в страната от страни на ЕС, както и от трети страни.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да е”, призова проф. Ангелов. Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

Борисов и Националният оперативен щаб проведоха извънредно заседание

Здравният министър увери, че за Коледа ще се направи всичко възможно мерките да бъдат отслабени. Според него те ще дадат резултат най-рано 8 дни след въвеждането им. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

Здравният министър беше категоричен – КПП-та в областните градове няма да има.

 

 

„Тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта”, обясни проф. Ангелов.

Относно "зелените коридори" за хората над 65 години в магазините, проф. Ангелов обясни, че не е намерен консенсус по въпроса. Затова "коридорът" отново ще бъде променен - остава само в сутрешните часове, но тепърва ще се обсъжда в кой точно диапазон.

От Щаба са категорични – ще следят ситуацията и при промяна на данните, ще променят и мерките.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата у нас, което представлява ръст със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа. Сърбия е надминала страната ни по смъртност, а Северна Македония - по заболеваемостт, уточни още доц. Кунчев.

 

По оценка на здравните власти -  най-засегнатите области към днешна дата са Габрово, Кюстендил и София-град. Нараства и броя на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Броят на заразените медици също все повече расте.

"Броя на заразените активни колеги са над 2000. Повече стават и случаите на повторно заразяване", обясни проф. Асен Балтов.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

Преди да бъдат обявени публично новите предложения, щабът ги обсъди и с премиера Бойко Борисов. На срещата той е призовал за работеща икономика. Но на първо място да е здравето на хората. 

 

 

"С нито една мярка на трябва да прекалим и да тревожим хората. Обездвижването и седенето вкъщи - на психиката можем да навредим", смята премиерът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.