Направени са 7244 PCR теста

Жертвите на коронавируса у нас надхвърлиха 3000. Рекордните 189 души са загубили живота си през последното денонощие. Най-висок от началото на пандемията е и броят на излекуваните -  1702 души за изминалите 24 часа. 

Новите случаи са 3146 при 7244 направени теста. Това показва, че положителните проби отново са над 40%.

На този фон Българският лекарският съюз излезе с остра позиция в подкрепа на идеята на правителството за частичен локдаун в България.

Според д-р Иван Маджаров лекарите не трябва да са „жертвени агнета на хората, които не спазват мерките”.

„Достатъчно мълчахме по темата за протестите, за да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", категоричен бе д-р Маджаров.   

Междувременно част от гражданите продължават да отричат пандемията. Така с името си против маските отново застана бившият заместник-кмет на Пловдив Александър Дулов. И днес, той демонстративно се появи в ефир, без да е покрил лицето си, като заяви „Благодаря, не нося маски, както знаете!”. Дулов влезе в полезрението на властите преди дни, когато беше зрелищно арестуван в софийското метро именно, защото не носи маска.

„ Това е една абсолютна измислица. Коронавирус няма! Хората си умират от старите заболявания – диабет, инфаркт, каквото се сетите, но не и от COVID-19”, каза Дулов.

В задочния спор за мерките се включиха и от Сдружението на общопрактикуващите лекари. А председателят на съсловието - д-р Георги Миндов, заяви, че ситуацията е далеч по-притеснителна от това, което се вижда в официалните данни на здравните власти.

 „Ако в момента има около 80 000 активни случая, то има поне още толкова, които са болни, но не са си правили PCR тест”, поясни той.

Според него голям пропуск в системата продължава да е липсата на електронни направления, както и недостатъчно ясния алгоритъм как се процедира с пациентите на лекар, който се разболее и временно излезе от системата. 

Предлагат почти пълна блокада на държавата (ВИДЕО)

Още един пациент почина в Пловдив след обикаляне по болници

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.