Футболистът е играл няколко пъти срещу страната ни

Легендата Марадона остава незабравим и в България, където има много приятели. Той е играл няколко пъти срещу страната ни с националния отбор на Аржентина.

Името на Диего Армандо Марадона ще продължи да се пее на митичния стадион  „Ла Бомбонера”.

Почина футболната легенда Диего Марадона (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Аржентина днес е изпълнена с много дълбоки емоции, така както и целият свят. Отиде си една икона, една легенда в световния футбол”, каза Алфредо Нестор Атанасоф,  посланик на Аржентина в България.

Феноменално остава представянето на Марадона през 1986 г. на полуфинал срещу Белгия. Тогава е направена една от най-известните футболни фотографии – на нея Марадона е приковал вниманието на половината  отбор на Белгия.

Сблъсъци на поклонението на Марадона, стигна се до сълзотворен газ (ВИДЕО+СНИМКИ)

„След края на този мач Жан-Мари Пфаф, големият белгийски вратар, прекосява тичешком половината игрище, за да отиде да иска фланелката на Марадона, за да я остави на сина си и да му каже, че е играл с най-великия играч на света”, разказа спортният журналист Румен Пайташев.

Преди Световното през 1998 г. България гостува на Аржентина за контрола. Марадона е прекратил кариерата си година по-рано. Но идва в хотела на националите, за да се срещне с добрия си приятел Христо Стоичков.

Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКА)

„Марадона дойде вечерта преди мача в хотела и търсеше Стоичков. Естествено, казаха му, че е горе, тогава Стоичков беше в една стая с Гонзо, който е бил стъписан, когато го вижда на вратата”, каза бившият национал Радостин Кишишев.

„Един голям аржентински писател – Фонтано Роса, преди известно време каза: „Не ме интересува толкова това, което Марадона направи със собствения си живот, интересува ме това, което Марадона направи с моя живот. Той ми донесе радост, мигове, които никога няма да забравя”, заяви  Атанасоф.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.