Тя показа 94% ефикасност

Ваксината на Moderna срещу коронавируса, за която наскоро беше доказано, че има 94% ефикасност, кара човешката имунна система да произвежда мощни антитела, които издържат поне три месеца, показва проучване, съобщи АФП.

ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19: "Модерна" поиска одобрение от Европейската комисия

Изследователи от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), който е участвал в разработката на лекарството, са изследвали имунния отговор на 34 възрастни участници, млади и по-стари от първия етап на клинично изпитване.

В New England Journal of Medicine те заявиха, че антителата, които спират вируса SARS-CoV-2 да не нахлува в човешките клетки, „намаляват леко с течение на времето, както се очаква, но остават повишени при всички участници три месеца след ваксинация”.

Какво знаем за ваксините срещу COVID-19?

Ваксината, наречена mRNA-1273, се прилага с две инжекции в интервал от 28 дни. Въпреки че броят на антителата избледнява с течение на времето, това не е задължително причина за безпокойство.

Директорът на NIAID Антъни Фаучи и други експерти заявиха, че е много вероятно имунната система да запомни вируса, ако бъде повторно изложена по-късно и след това да произведе нови антитела. Обнадеждаващо, проучването показа, че ваксината активира определен тип имунни клетки, които трябва да помогнат в така наречения отговор на паметта, но само по-дългосрочното проучване ще потвърди дали това наистина е така.

Български учени: Ваксинацията срещу COVID-19 вероятно ще се забави

Ваксината на Moderna ще бъде оценена от консултативен комитет на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на 17 декември и скоро може да бъде включена за спешно одобрение. Подобно на ваксината, произведена от Pfizer и BioNTech, тя се основава на нова технология, която използва генетичен материал.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС