СЗО призова да не се изпада в паника

Новият щам на коронавируса предизвика още затваряния на граници и забрани за пътуване. Под ограниченията вече не попада само Великобритания. След като стана ясно, че има доказани случаи в Дания, съседната ѝ Швеция забрани преминаването на хора, които не са шведски граждани. Няколко държави наложиха забрани и за пътуващи от Република Южна Африка. Там също има доказани случаи на новия коронавирус.

НОВИЯТ ЩАМ: По-заразен от досегашните, но податлив на ваксините (ОБЗОР)

Вчера Европейският съюз имаше заседание, за да се определи обща стратегия. Решенията бяха отложени за днес. Същевременно, Световната здравна организация призова да не се изпада в паника. Според експертите научно доказаните данни за новия щам не са много и не трябва да са повод за крайности.

„В последните няколко дни се говори много за новия щам на вируса, особено във Великобритания и Южна Африка. Вирусите мутират непрекъснато. Това е естествено и напълно очаквано. Великобритания съобщава за по-голяма способност за разпространение. Но никой няма данни новият щам да е по-смъртоносен или да се кара по-тежко”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

„Правим оценка на промените във вируса. Докато това върви, не трябва да забравяме основното - колкото по-малко позволяваме на заразата да се разпространява, толкова по-рядко ще мутира”, каза още той.

Какво се знае за новата мутация на коронавируса

Още държави спират полетите от Великобритания

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.