В началото на декември случаите в Англия вече са над хиляда

Новият щам на вируса е по-заразен от досегашния. Това е най- характерната му черта. Той се е появил още през септември, но е идентифициран месец по-късно - през октомври, твърдят вирусолози. В началото на декември случаите в Англия вече са над хиляда. Експертите са категорични, че е твърде възможно новата версия на COVID-19 вече да циркулира навсякъде по света, включително и у нас. Тепърва обаче ще се установява дали тази мутация е по-опасна за здравето ни и дали води до повече смъртни случаи.

"Данните, с които разполагаме все още са оскъдни", заяви здравният министър Костадин Ангелов и допълни: „Това, което знаем със сигурност за новия щам на вируса, са две неща. Първото е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус. И второто е, че той се влияе от новата ваксина.”

БАН: Препоръчително е здравите над 16-18 години да се имунизират

От лекарския съюз призоваха за спокойствие, докато не се събере достатъчно научна информация. 

„Точно сега нямаме необходимост от истерии и някаква паника. Видоизменя се, ние го знаехме цялата година. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм. Доколкото знам не се съобщава за драстично по-тежко протичане и драстично по-висока смъртност”, категоричен е д-р Иван Маджаров.

Вирусът няма интерес от резки промени в клиничната картина, твърдят експертите.

„Целта на вируса е да се разпространява, не да ни убива. Това, че един вирус се разпространява по-бързо по никакъв начин не означава, че той трябва да предизвиква по-тежко заболяване и по-голяма смъртност. Много често е точно обратното”, заяви проф. Радостина Александрова, вирусолог към БАН.

Още държави спират полетите от Великобритания

Досега вирусолозите са наблюдавали над 13 хиляди мутации на коронавируса. Във всяка от тях са откривани между 7 и 10 промени. При последната обаче те са цели 17, което прави новия щам по-видим от останалите. Това обаче още не означавало, че ще е по-различен.

„Вирусът се променя и това е част от неговата стратегия за оцеляване и адаптация. 01;21 Предстои да бъдат намерени научни доказателства дали наистина улеснява разпространението между хората или не е резултат от различни случайни съвпадащи събития”, посочва още проф. Александрова.

Какво се знае за новата мутация на коронавируса

А имунолози са категорични, че ваксините са подготвени за подобна мутация на коронавируса. 

„И едната, и другият тип ваксина, които се използват и всички, за които в момента става дума на пазара, всичките до една са на база спайк протеин - този протеин, който мутира най-много и който е намерен като разлика спрямо предишните щамове”, категоричен е и имунологът  проф. Андрей Чорбанов.

Новият щам вече е достигнал няколко държави извън Великобритания. Регистрирани са случаи в Дания, Нидерландия, Италия и Австралия. Според медиците почти сигурно е че новата мутация вече е и в България. „Няма причина да очакваме да не е пристигнал у нас и да се скрием. Фактът, че го има и в други европейски страни предполага, че това движение няма да спре”, заяви още проф. Чорбанов.

Няма да спре и мутацията на вируса, твърдят експертите. И това няма да е последното му изменение.

Новият щам на COVID-19 продължава да се разпространява извън Великобритания

Рекордно нисък брой на новозаразените с коронавирус у нас. За последното денонощие новите случаи са едва 166. Те са на базата на направените по-малко тестове през уикенда - 790. Това означава, че положителните проби са 21 процента от всички направени тестове.

Излекуваните са 1731-ма, а в интензивни отделения остават 536 души. Починалите след усложнения от вируса са 58.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.