Причината е новият щам на COVID-19

Транспортен хаос във Великобритания. Списъкът с държави, които затварят границите си за Острова, става все по-дълъг. В Лондон е обявена най- високата степен на карантина. Много хора се опитаха панически да напуснат Великобритания, преди мерките да влязат в сила.

Затварянето на границите предизвика огромен хаос и по летищата и пътищата в Европа. Най-тежки мерки наложи Франция, която забрани за 48 часа всякакво движение на стоки по пътищата, въздух, вода и железопътни линии.

НОВИЯТ ЩАМ: По-заразен от досегашните, но податлив на ваксините (ОБЗОР)

„Проблематичната мутация на вируса, която е много по-агресивна форма, оправдава изключителните мерки и налага въвеждане на ограничения”, заяви Еманюел Макрон - президент на Франция.

Действията на Франция доведоха до още по-големи струпвания на камиони по пристанищата и терминалите и от двете страни на Ла Манша.

„Карам товар до Великобритания и не мога да се прибера у дома заради глупавия вирус. Не знам дали е вирусът или е политиката. Не разбирам защо затварят границите, глупаво е. Трудно ми е, защото съм далеч, шансовете да се прибера у дома преди Коледа намаляват”, коментира Станислав Олбрих - шофьор на камион от Полша.

Стотици полети на лондонското летище Хийтроу бяха отменени. „Исторически момент е. Бил съм в Лондон преди 7-8 години като турист, но сега съм объркан. Когато пристигнах тук на 14-ти декември, ситуацията беше напълно различна. Труден период изживяваме”, каза един от пътниците - Имран.

Няколко стотин души, пристигнали от Лондон в германския град Хановер бяха задържани 2 часа в самолета, преди да им бъде разрешено да слязат, а след това прекараха нощта на летището, докато не излязат резултатите от тестовете им за COIVD-19.

„За нас е изключително важно да има координиран общоевропейски подход, затова ние веднага активирахме европейския механизъм за реакция при кризи”, заяви Хайко Маас - министър на външните работи на Германия.

Експерти от Евросъюза се събраха на заседание, за да координират общи правила, които всяка една държава-членка да прилага спрямо пристигащите от Острова. Решението за ограниченията обаче се очаква утре сутринта. Британският премиер  Борис Джонсън също свика спешно заседание на групата Кобра.

Повече от 30 държави по света забраниха полетите от и до Великобритания.

СЗО откри нов щам на коронавируса в още страни

Австралия заяви днес, че е установила случаи на новия бързоразпространяващ се щам на коронавируса, открит във Великобритания, а от китайския специален административен район Хонконг и Индия казаха, че временно спират полетите от Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

При двама души, пътуващи от Обединеното кралство за австралийския щат Нови Южен Уелс, е установен новият щам на вируса, който според Великобритания може да е със 70 процента по-заразен. Двамата са под карантина в хотел, а регистрираното рязко увеличение на заразяванията в Сидни не е свързано с това, казаха властите.

Заради новия щам европейските съседи на Великобритания и някои други страни, сред които Канада и Иран, решиха да затворят своите граници за хора, идващи от Обединеното кралство.

За новия щам не се знае много, но според експерти сегашните ваксини би трябвало да бъдат ефикасни срещу него.

Азиатски държави, включително Япония и Южна Корея, казаха, че следят новия щам, като същевременно се борят с увеличение на заразяванията на своя територия. Хонконг забрани полетите от Великобритания и заяви, че хората, идващи от Обединеното кралство преди 22 декември, ще трябва да останат под карантина три седмици вместо две.

Индия обяви, че спира полетите от Великобритания до края на годината и че всички хора, идващи от Обединеното кралство дотогава, ще бъдат тествани при пристигане на летищата.

Южна Корея, която наложи 14-дневна карантина на всички, които влизат на нейна територия, каза, че прави преглед на нови мерки за полетите от Великобритания и ще тества два пъти хората, които пристигат от Обединеното кралство, преди да бъдат освободени от карантина.

Единственият континент без COVID-19

Междувременно, от Белгия също заявиха, че са засекли новия щам на вируса на COVID-19. Това потвърди говорителят на националния противоепидемичен щаб Ив ван Латем, цитиран от местни медии.

Той уточнява, че новата разновидност на вируса е била в обращение в Белгия поне от септември. По неговите думи засега няма достатъчно данни, за да се твърди, че новият щам е по-заразен или по-опасен. Ван Латем е убеден, че разработваните досега ваксини ще бъдат полезни и срещу новата разновидност на вируса.

Припомняме, че Белгия е сред държавите, които вчера затвориха границите си за движение от и към Великобритания. Според белгийските власти в страната са открити няколко мутации на вируса на COVID-19 и това може да е едно от обясненията за ръста в броя на заразените от началото на есента.

Саудитска Арабия, Кувейт, Оман и Израел също затварят границите си заради новия щам на коронавируса.

Саудитска Арабия е затворила сухоземните и морските си границите още от вчера и спря пътническите полети за седмица, решение, което подлежи на промяна, макар че чуждестранните пътнически самолети, които вече се намират на саудитска територия ще могат да излетят, заявиха от вътрешното министерство.

Здравните власти на Острова: Новият щам на коронавируса се разпространява по-бързо

Мерките не засягат движението на стоки от страни, където не се е появявал новият щам на COVID-19, допълва ведомството, цитирано от официалната Саудитска агенция по печата.

Съседен Кувейт спира всички пътнически полети и затваря сухопътните и морските си граници считано от 23:00 ч. днес до 1 януари, съобщиха от правителствената служба за връзките с обществеността.

В Оман сухоземните, въздушните и морските граници се затварят от утре за седмица, съобщи държавната телевизия.
Няколко страни прекъснаха транспортните си връзки с Великобритания, след като премиерът Борис Джонсън заяви, че силно заразен нов щам на коронавируса представлява опасност за страната му.

Израел обяви днес, че затваря границите си за чужденци, отново като мярка с цел да се предотврати разпространението на новия щам. Само израелски граждани и чужденци със специален статут като например дипломатите ще имат право да влизат при новия режим съгласно решението на израелския оперативен щаб за борба с коронавируса. От тях ще се изисква да се изолират доброволно у дома, освен ако не пристигат от Великобритания, Южна Африка или Дания, защото в такъв случай ще трябва да го направят в специални карантинни хотели.

От 14:00 ч. в сряда всички пристигащи от чужбина израелски граждани ще подлежат на 10-и 14-дневна карантина. Новите правила ще важат първоначално за десет дни, с възможност срокът им да бъде продължен.

Нова мутация на COVID-19 върлува във Великобритания

Междувременно стотици медици излязоха по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу лошите условия на работните си места и извънредния труд. Така наречените лекарски асистенти в Израел се налага да работят по 26 часа на смяна. Срокът на специална регулация, позволяваща тази практика, беше продължен с три месеца въпреки недоволството на засегнатите от нея. Днешното протестно шествие бележи началото на стачка на младите лекари, които възнамеряват до второ нареждане да работят само през уикендите. Очаква се тя да увеличи напрежението върху болниците, които и без това изпитват трудности заради пандемията.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА