64 години на първа линия

Най-възрастната работеща медицинска сестра у нас е на 82 години , в сунгурларското село Подвис. Сестра Ценка Досева вече 64 години е „ на първа линия” и дори в условията на пандемия не се отказва от каузата в живота си - да се грижи за здравето на хората.

82-годишната медицинска сестра Ценка Досева започнала работа в село Подвис през 1956 година и до днес не оставя пациентите си без грижа.

64 ГОДИНИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Коя е най-старата медицинска сестра у нас

„Защото сърцето ми е такова. Не мога, той за да дойде при мен и иска, значи той мисли, че ще му свърша работа аз“, казва Ценка Досева.

Докато била по-млада сестра Досева пътувала и до съседни села, като част от социалния патронаж. Сега поема грижите за възрастните хора в селото, където лекар идва веднъж седмично.

„Всеки ден се налага да търсим медицинска помощ, къде за превръзка, къде за кръвното, къде за кръвна захар“, разказва Михов Димов.

„И да й се обадиш по телефона тя винаги е готова“, добавя Каля Дянкова.

С повечето си пациенти медицинска сестра се знае от детските години. Руска Събера разказва, че Ценка й помага много и винаги се отзовава при нужда.

Всеотдайността й потвърждава и настоящия кмет на Сунгурларе, с когото  работили в екип от 1983 година.

Медицинска сестра от Кънектикът - първата ваксинирана с доза от "Модерна" (ВИДЕО+СНИМКА)

„Голям процент от терапията на един пациент е отношението, с което го посрещаш, начина по който го обслужваш. Тя е денонощно на разположение, на никой не е  отказала през годините, когато е работила“, разказва кметът д-р Георги Кенов.

Ценка разказва, че силата й идва от факта, че хората я уважават и винаги могат да се обърнат към нея. Това й дава сила да продължава да им помага всеки ден, дори в условията на пандемия. Разказва,че не се страхува от вируса.

„Слагам маските, мия често ръцете, ръкавиците, който ме извика – не съм отказала на никого“, добавя тя.

Дълголетието си обяснява освен с любовта към хората и със начина на хранене: „Кисело - много малко, люто-не употребявам, но повече течни храни. Супички и понякога на село има ракия и вино“, казва Ценка.

Освен уважението на хората 82-годишната медицинска сестра има здраво семейство, деца и внуци, част от които поели по нейния професионален път.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.