МОН търси варианти, с които да компенсира дистанционното обучение

Окончателно - от 4-ти януари в клас се връщат само най-малките деца - от първи до четвърти клас. Големите ученици остават вкъщи поне до 11-и януари. След решението за удължаване на учебната година с две седмици за някои ученици, просветният министър не изключва и вероятността следващата учебна година да започне по-рано.

НА УЧИЛИЩЕ ОТ 4 ЯНУАРИ: Учениците от 1 до 4 клас ще учат присъствено

От образователното ведомство продължават да обсъждат различни варианти за това как учениците с натрупани пропуски по време на дистанционното обучение да ги наваксат присъствено. Най-вероятно, това ще се случва в специални часове с учителите през лятната ваканция, както стана и миналото лято.

Първи учебен ден още на 1-ви септември, а не на 15-и, е друг от сценариите, разглеждани от експертите и министъра на образованието Красимир Вълчев. Това обаче било трудно за реализация, защото ще означава промяна в закона.

За да бие първият звънец още на първи септември ще е не само прецедент в историята ни, но и дълга процедура, заявиха от образователното министерство.

„Това е тема, която не за пръв път се дискутира. Това обаче предполага законова промяна. Като начало на учебната година в Закона за предучилищното и училищното образование категорично е записана датата 15 септември”, обясни зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

МАТУРА ОТ ВКЪЩИ: Обсъждат изпитите да се провеждат онлайн (ВИДЕО)

По-лесният вариант ще е наваксването на пропуските да става през лятото - в двете допълнителни учебни седмици през юни или през ваканцията.

„За ученици с определени дефицити, за които се прецени, че трябва да се занимават. Ние вече имаме този опит от изминалото лято между настоящата учебна година и предходната, надявам се, че системата ще се справи”, смята Михайлова.

Някои директори вече подкрепиха  идеята за първи учебен ден в началото на септември - най-вече ако прогнозата за трета вълна на коронавирус в Европа се сбъдне.

„По начина, по който изглеждат нещата в момента, може би ние няма да сме се справили до 15-и септември на 100% с пандемията. Няма да е лошо да започнем по-рано и да имаме един буфер от две седмици, който да използваме за по-голяма коледна или априлска ваканция”, посочи директорът на СУ „Емилиян Станев” Кина Котларска.

Дават допълнителни пари за интернет на учителите

Директорите са категорични, че по-кратка лятна ваканция няма да затрудни организацията на другите дейности в училищата - като провеждане на поправителни изпити и ремонти.

„Ще трябва да бъдат изтеглени по-рано през август и това ще създаде известни притеснения, но не виждам голяма драма”, добави Котларска.

Родителите обаче са разделени в мненията си. „Мисля, че няма да има проблем за децата учебната година да започне по-рано”, смята майка на ученик.

Проблемът ще е в психическата нагласа на децата, смятат други от родителите.

Засега единственото сигурно е, че след януари от образователното министерство отново ще се върнат към локалния подход. Решенията за преминаване в онлайн обучение ще се взимат от областните щабове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.