Пандемията наложи редица ограничения в празненствата

Празникът в Европа, Близкия Изток и Америка мина под знака на социалната дистанция и мерките срещу пандемията

Огромната базилика Свети Петър в Рим остана празна по време на тържествената служба. Пандемията наложи редица ограничения и папа Франциск проведе месата пред едва 100 души, които стояха на дистанция един от друг.

Папата обеща да не уволнява никого във Ватикана заради пандемията

Броят на кардиналите и епископите също беше силно ограничен. Обичайно службата на Бъдни вечер се посещава от 10 хиляди души, а повече от 200 държави изпращат свои делегати.

Снощи, всички с изключение на хора и самият Франциск носеха маски. А службата започна 2 часа по-рано, за да могат присъстващите 100 души да се приберат у дома преди да е влязъл в сила вечерния час в 22 часа.

В обръщението си към вярващите папата призова да не забравяме тези от нас, които са изпаднали в беда и имат нужда от помощ.

"Божият син беше роден като изгнаник. За да ни покаже, че всеки изгнаник на света е божие дете. Той дойде на този свят като всяка друга рожба - слаба и уязвима. За да се научим да приемаме слабостите си с любов. Божият син дойде сред нас в бедност и нужда. За да ни покаже, че като служим на бедните, ще демонстрираме любовта си към Него", каза Франциск.

ПАРИЖ В НОВОГОДИШНАТА НОЩ: Жан-Мишел Жар подготвя виртуално шоу в "Нотр Дам"

По-различна беше коледата и в изгорялата катедрала Нотр Дам в Париж. За първи път след пожара, който почти я унищожи, емблематичната църква прие своя хор.

Музикантите също имаха необичайно изживяване. Под строящия се покрив те пяха облечени в гащеризони и със строителни каски на главите. Изпълнението им беше записано преди Бъдни вечер и излъчено по националната телевизия в празничния ден. То имаше за цел да покаже, че символът на Париж е жив и функционира, въпреки всичко.

Откакто избухна пожара, сградата е затворена за посещения. Досега повечето работи по ремонта й са по посока укрепването на конструкцията. Същинското възстановяване още не е започнало и ще отнеме години.

Пандемията повлия и върху коледното обръщение и на първата двойка на Съединените щати. Наред с традиционните пожелания, Доналд и Мелания Тръмп говориха за необходимостта от имунизация и стремежа да се сложи край на пандемията.

"Доставяме милиони дози от безопасна и ефективна ваксина, която ще сложи край на тази ужасна пандемия. Ще спаси милиони животи. Благодарни сме на учените и изследователите, на производителите и работниците, които направиха пробива възможен. Това е истинско коледно чудо по време на най-чудесните дни от годината”, каза Тръмп.

Полупразен остана и храмът в родното място на Исус Христос. На традиционно пълния с вярващи и туристи площад пред базиликата „Рождество Христово” във Витлеем този път имаше малко хора.

Подобни ограничения се очакват след няколко дни при посрещането на Нова година по света. На много места правят планове за ограничаване на обичайните празненства, отмяна на новогодишни концерти и по-скромни пиротехнически представления.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.