Здравното министерство разкри график за старта на имунизационната кампания

След първите 9750 дози, които пристигнаха днес, очакваме през януари още над 50 000 ваксини, така общият им брой трябва да надмине 62 хиляди. До момента правителството е отпуснало 180 милиона лева за закупуване на препаратите. Подготвят се и допълнителни 50 милиона.

А от утре, 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България, съобщават от здравното министерство. Първите градове, където това ще се случи, са София, Пловдив и Бургас, като ваксинациите ще преминат при следния график:

В София:

В 10:00 ч. ваксинация ще се извърши в УМБАЛ „Света Анна“. Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

В 10.00 часа ще започне ваксинирането и на част от личния състав на Военномедицинска академия (ВМА) срещу SARS-CoV-2. Първият ваксиниран в лечебното заведение ще бъде генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. След него, личен пример ще дадат редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и т.н.

В първата група, която ще бъде ваксинирана – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники

Председателят на БЛС ще е един от първите ваксинирали се

В Пловдив:

В 10:00 ч. в УМБАЛ „Свети Георги“ първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на: Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

Премиерът Борисов провери как се съхраняват ваксините в Пловдив (ВИДЕО)

В Бургас:

В 10:00 ч. в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.