Те ще бъдат безплатни и доброволни

България получи първите дози от ваксините на Pfizer и BioNTech.  Два дни след като камионите с препаратите тръгнаха синхронно към всички държави от Европейския съюз, те вече са и у нас.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първата пратка ще е достатъчна за имунизацията на малко повече от 4500 души. Дози вече са доставени и до Пловдив, Варна и Бургас, за да може от утре да започне имунизирането на медиците от първа линия.

Минути преди 8 часа сутринта камионът от Брюксел достави ваксините в Центъра по заразни и паразитни болести. Под стриктен контрол дозите бързо бяха внесени вътре.

„Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. От тук нататък започваме логистиката по разпределението на българските граждани на територията на 6те РЗИ-та в страната”, обясни  здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Всеки от специалните контейнери, с които се пренасят, е снабден с електронен датчик. Той се деактивира след въвеждане на специален код. Ваксините веднага бяха прехвърлени в специално пригоден фризер, настроен точно на – 71 градуса. Той е със самостоятелни камери, така че да не се наруши  температурата на ваксините, които няма да бъдат извадени.

Днес първите ваксини се разпределиха – между София, Пловдив, Бургас и Варна. А само час след като бяха доставени, предвидените за градовете дози отпътуваха отново, в специални чанти със сух лед:

„В момента ще бъдат разпределени по 1100 дози по основните направления – Варна, София, Пловдив, а за Бургас са малко по-малко – 650. Желаещите към момента са 45 хиляди. Това са около 33 процента”, обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

 

 

От момента, в който бъдат извадени от фрзера, ваксините имат срок на годност 5 дни. Затова организацията вече е проиграна, за да не се стига до забавяне, обясниха здравните власти. По план утре започва ваксинирането в 3 града на страната – София, Пловдив и Бургас. В останалите региони – в дните след това. С всяка ваксина пътува и листовка с указание за лекаря, който я поставя, и съдържание за ваксинирания.

 

 

След Нова година очакваме още дози. И тогава обаче ограничението в количествата ще налагат ваксинацията да продължи да се прави по план и групи. По предварителна информация, след медиците ще се ваксинират рисковите групи  - като хора над 65-годишна възраст.

„Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино”, заяви министър Ангелов.

Министърът не отговори на въпроса кога ще има ваксини за всеки българин, който желае да се ваксинира, и не попада в приоритетните групи. Остава и въпросът колко дълго трае защитата след имунизацията.

„Все още отговор на този въпрос категоричен няма. Надяваме се, че имунитетът ще е достатъчен, за да можем да добием така наречения колективен имунитет”, обясни проф. Ангелов.  Колко време ще отнеме това, не  е ясно.

Ваксинацията започва утре точно в 10 часа. Първи ще се ваксинира здравният министър проф. Костадин Ангелов, а след него директорите на големи столични болници, сред които ген.-майор Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов.

Репортери: Даниела Пехливанова, Добромир Николов

Малко над 12% положителни проби за COVID-19 за последното денонощие

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.