Французите казват, че не са изненадани от бавното ваксиниране

Във Франция върви голям дебат защо ваксинирането става толкова бавно. Докато Германия постави десетки хиляди дози, във Франция имаше едва 350 ваксинирани. Правителството и здравния регулатор казват, че се надяват темпото да се повиши, когато пристигне и нова ваксина.
 
"Ваксината на Модерна ще дойде още тази седмица. Въпреки че последната стъпка - одобряването й от европейския регулатор, не е в наши ръце. Но след като стане, ще действаме веднага.", казва Доминик льо Гюлюдек, директор на обществения здравен регулатор.

Французите казват, че не са изненадани от бавното ваксиниране. Много от тях обвиняват бюрокрацията.

Франция е една от страните, в които има силно антиваксърско движение. Все още не е ясно как ще бъдат убедени тези хора да се ваксинират в името на обществения интерес.

Кантарджиев обяви кой симптом е прогноза за леко минаване през COVID-19

 

А Великобритания стана първата страна, вкарала в употреба нова ваксина срещу коронавируса.  82-годишен пенсионер на диализа беше първия човек, получил препарата на Астра Зенека и Оксфорд.

Ваксиниран беше и един от ръководителите на научния екип, разработил препарата. Великобритания бърза с въвеждането и на тази ваксина, след като дни наред регистрира по над 50 хиляди новозаразени на денонощие.

Проф. Чорбанов: Няма как на пазара да се допусне ваксина, която е много опасна

"Моментът е критичен. Намираме се на етап, в който сме заплашени болестта да ни залее. Ваксината дава надежди, но предстоят тежки седмици", коментира Андрю Полард, ръководител на научния екип в Оксфорд.

Болестта се разпространява толкова бързо на Острова, че властите се принудиха да променят начина на ваксиниране. Вече се дава приоритет на това възможно най-много хора да получат първата доза, за сметка на отлагане на втората инжекция. Защото дори и така те ще имат някакъв имунен отговор и защита.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.