Ритуалът се извърши в много градове въпреки пандемията

България празнува Богоявление!  Въпреки пандемията на много места в страната се проведе  традиционното за празника "спасяване" на кръста.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РИТУАЛИТЕ В СТРАНАТА

Десетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер, за да спазят обичая. В ранни зори калоферци нахлуха в дома на кмета Румен Стоянов и започнаха подготовка на ритуала. Минути преди 08.00 ч. шествието на калоферските мъже беше спряно от полицията на подхода за реката. След кратки преговори калоферци влязоха в ледените води и извиха богоявленското хоро.

Кръстът беше спасен и връчен на най-малкия участник – 5-годишния Християн Рашков. За първи път на мъжкото хоро се хвана и жена. А калоферци си пожелаха най-важното във време на пандемия – здраве.

Заради нарушените противоепидемични мерки обаче ще бъде наложена глоба на Калофер. Това обяви областният управител Дани Каназирева.

Ако бъде доказано, че хорото е организирано от администрацията, то и санкцията ще бъде за нея. Ако - не, глобен ще бъде кметът като физическо лице. Глобата ще е между 1000 и 2000 лева. Тече проверка на Районната здравна инспекция.

Ще се преценява дали глобата ще се наложи на кмета – 1000 лева, или на администрацията – 2000 лева. Засега кметът отрича организацията да е на местните власти. Каназирева не отговори дали ще има глоби за всеки един участник в хорото, който може да бъде установен.

За да бъдат здрави през цялата година за спасяването на кръста в София на стартова позиция застанаха 25 мъже. Някои от тях за пореднен път се впуснаха в леденото приключение. Тази година късметът беше на страната на спасителя Вячеслав Борисов.

„Скачам за десета година, за четвърти път хващам кръста. Пожелавам на всички много здраве”, каза той.

В Бургас желаещите да участват  в „спасяването” на кръста в Черно море бяха 54 души. Късметът беше с 18-годишния Иван Гайтанов. Тази година ритуалът се проведе при изключителни мерки за безопасност. Отец Йеротей, игуменът на манастира "Свети Георги Победоносец" в Поморие, хвърли кръста от моста в морето. Жители на града, желаещи да наблюдават ритуала, не бяха допуснати до плажната ивица. 

Тази година нямаше жени, които да участват. Преди няколко години на дамите беше забранено да „спасяват” кръста. За безопасността на всички участници се погрижиха водолази и представители на Военноморска база - Бургас. 

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНИТЕ: Калоферци извиха хоро в ледените води на Тунджа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Във Варна също спазиха традицията за Богоявление. На първа буна на Варненския плаж над 100 души изявиха желание да се включат  в ритуала. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети кръста. Докато се подготвяше да го хвърли в морето обаче, един от участниците скочи предварително, което наложи повторното хвърляне на кръста в Черно море.

Въпреки фалстарта 21-годишният варненец Александър Матев извади кръста. Това е вторият път, в който той скача за улавянето на светинята. По-рано  в морската столица беше отслужена тържествена литургия в катедралния храм „Свето Успение Богородично”. След това бяха осветени и бойните знамена.

„Да ви дава сили и здраве, кръстът е за вас. Усещането ти да го извадиш от всички е много хубаво”, сподели младежът. 

В град Шипка група мъже в народни носии влязоха в реката и извършиха ритуала по "спасяването' на кръста".

 

 

 

В Зверино също запазиха духа на Богоявленската традиция. Заради пандемията от COVID-19 обаче планираното литийно шествие не се проведе. Най-малкият участник в ритуала беше 5-месечният Йордан. А кръстът от ледените води извади кандидат - пожарникарят Емил Христов.

"Чувството е нещо неописуемо. Чувстваш голяма сила и енергия.  Пожелавам си много здраве през новата година", сподели минути след излизането си от водата Емил. 

БОГОЯВЛЕНСКО ХОРО: В Шипка се организираха сами, за да спазят традицията (ВИДЕО)

В Кърджали по традиция пловдивският митрополит Николай хвърли кръста в река Арда. Въпреки пандемията в ритуала участваха рекорден брой хора. Кръстът беше изваден от учителя по физическо Величко Карабоюков.

Последва ритуал и за децата в двора на манастирския комплекс "Свети Йоан Предтеча". Те "спасяваха"  кръста в басейн с топла вода.

Богоявленският кръст бе осветен и във водите на река Дуна край Русе. Въпреки пропускателния режим и мерките за сигурност много хора се събраха да наблюдават ритуала. 

 

В Дупница стотици се събраха за ритуала на Йордановден. Полицейското присъствие беше засилено, но не се стигна до напрежение. Кръстът  от водите на Джерман извади сервитьорът Ерик Кирилов.

В Плевен се състоя велик Богоявленски водосвет на бойните знамена на Плевенския гарнизон на централния градски площад "Възраждане" при спазване на противоепидемични мерки, съобщава БТА. Представителните знаменни роти обаче бяха в намалена численост.

Празнуваме Богоявление

За първи път във Велико Търново не се състоя традиционния ритуал за изваждане на богоявленския кръст от водите на река Янтра и литийно шествие до Владишкия мост в подножието на Царевец. Предвид противоепидемичната ситуация великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена на НВУ "Васил Левски" на ритуалния плац на висшето училище, след като отслужи празнична литургия в църквата "Свети Седмочисленици".

Атанас Цеков, студент по софтуерни технологии, извади кръста от ледените води на река Марица край Димитровград на днешния Богоявленски ритуал, съобщиха от кметската управа, цитирани от БТА. 22-годишният Атанас участва в ритуала за трети път, но едва сега успя да се пребори да извади светинята, хвърлена от отец Георги.

Богоявленският кръст в Кюстендил хвана 17-годишният Александър Михайлов. Младежът пожела на кюстендилци много здраве през новата година.
За спасяването на кръста, в ритуала по изваждането му от водите на река Банщица в града участваха 10 души.

Без присъствието на хора заради пандемията бе извършен тази година и ритуалът в Монтана, съобщава БТА. Кръстът хвърли протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим, а той бе изваден от водите от случаен минувач в парка край езерото - пенсионерът Георги Арсов. 

24-годишният годишният военнослужещ Тони Славов пък извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Ямбол. В ритуала по "спасяването" на светинята се включиха 14 млади мъже.

Репортери: Цеца Алексова, Емил Дамянов, Мартин Георгиев, Наталия Герджикова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.