Това е един от най-големите християнски празници

На 6 януари отбелязваме Йордановден, известен и като Богоявление. Това е един от най-големите християнски празници. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Вярва се, че както тогава, небето се отваря и Господ изпълнява желания.

На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. Заради пандемията от коронавирус тази година в хорото ще се включат само хора от града. 

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Богдан, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Бойко, Боян. 

Екипът на NOVA желае здраве, щастие и късмет на всички именици!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.