Разследването е възложено на СДВР

След разследване на NOVA – прокуратурата се самосезира за търговията на черно с кръвна плазма. В репортаж на Владислава Тричкова показахме как пред големи столични болници търговци на кръв предлагат и плазма, като цената и достига до 5 000 лева.

Софийската районната прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство. Сега предстои разследване, възложено на СДВР.  В ефира на NOVA адвокат по медицинско право заяви, че при доказване на вина търговците на плазма могат да стигнат и до затвора.

КРЪВНА ПЛАЗМА НА ЧЕРНО: Как работи схемата?

Ден след като разказахме как след кратки преговори и срещу  няколко хиляди лева можем да се сдобием с кръвна плазма на черно, прокуратурата се зае със случая.

„Най-хубавата кръв”, както я наричат търговците, се дарява едва на няколко места в столицата. Едно от тях е Националният център по трансфузионна хематология. Именно там търговците казват на екипа на NOVA, че ще дарят, ако приемем условията им.

Не всичко обаче е толкова лесно, колкото обясняват продавачите, твърди директорът на Кръвния център. Най-вече, защото потенциалният дарител може и да не бъде одобрен за донор, ако изследванията му не са добри или ако не отговаря на условията. „Трябва да са минали 40 дни от положителния резултат, да се чувства здрав и да не употребява лекарства. Когато дойде на място се прави кръвна картина и се изследва белтък”, казва д-р Николай Николов.

Така, ако купувачът е платил исканата сума за плазмата предварително, може да се окаже измамен.

Разследването на полиция и прокуратура тепърва предстои. При доказване на вина, наказанието за търговците може да е ефективно.

КРЪВНА ПЛАЗМА НА ЧЕРНО: Цената може да достигне хиляди (ВИДЕО)

„Наказателният кодекс въздига като престъпление това да се организират хора в подобен род групи, да принуждават други да даряват своите органи, плазма, кръв и т.н. Престъпление е и самото нарушаване на правилата, по които се вземат тези органи, кръв, плазма”, казва Мария Петрова - адвокат по медицинско право.

По думите й в страната вече има повдигнати обвинения за продажба на кръвна плазма. Междувременно от Кръвния център в София призовават нуждаещите се да не прибягват до черната търговия. Към момента в центъра имало достатъчно кръвна плазма от всички кръвни групи. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.