Търсенето определя предлагането

На фона на растящите страхове у хората - екип на NOVA тръгна по следите на схема за продажба на кръвна плазма на черно!  Пандемията промени незаконния пазар и търговците на кръв вече продават и плазма. Цената й достига до 5 000 лева.

НОВА ИЗМАМА: Анонимни търговци продават тестове за COVID-19 в интернет (ВИДЕО)

Търсенето определя предлагането. Тази стара максима се оказа валидна и за търговците на кръв.

Екипът ни среща търговците в двора на една от големите столични болници. Заговарят ни сами. Искаме им кръвна плазма, а те ни обясняват, че имат двама познати, минали през заразата, които могат да дарят.

Казват, че ще ни струва не по-малко от 4-5 хиляди лева, но ще получим най-добрия продукт.

Разбираме се, че ще направим сделката на следващия ден. Те ще дарят, ние ще платим. Разменяме и телефони, а само няколко часа по-късно търговците ни звънят. Първо казват,  че потенциалните дарители са заминали за чужбина и не могат да помогнат. Час по-късно вече са намерили друг.

Уговорката е да се чуем на следващия ден сутринта, когато при нас ще е и мнимият син на измислената от нас жена, нуждаеща се от плазма.

Уверяват ни, че въпросният дарител е изкарал COVID- 19 преди два месеца. Обещават в деня на срещата да донесат и документ от положителния му PCR тест.

Жена твърди, че е заплашвана, защото иска да дари кръв безвъзмездно

Темата продължаваме и утре, с позиция на здравното министерство - наистина ли е толкова лесно ли се търгува с плазма, колкото твърдят хората, които я продават и  може ли тази тип търговия да се окажат опасни за здравето на пациентите. 

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.