Пандемията промени незаконния пазар и търговците на кръв вече продават и плазма

На фона на растящите страхове у хората екип на NOVA тръгна по следите на схема за продажба на кръвна плазма на черно. Пандемията промени незаконния пазар и търговците на кръв вече продават и плазма. Цената й достига до 5 000 лева.

КРЪВНА ПЛАЗМА НА ЧЕРНО: Цената може да достигне хиляди (ВИДЕО)

Екипът ни среща търговците в двора на една от големите столични болници. Заговарят ни сами. Искаме им кръвна плазма, а те ни обясняват, че могат да помогнат.

„Това, което показва вашият репортаж, е изключително притеснително. Преливането на кръвна плазма не е панацея. Ако лекарите не са решили, че тя е необходима за някого, това би било неправилно. Този тип лечение не е утвърдено и се базира само на проучвания. Важно е това да се знае от хората“, коментира в ефира на „Здравей, България“ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя добави, че Наказателният кодекс квалифицира този вид дейност като престъпление. От друга страна престъпление е и нарушаването на правилата, по които се взима кръв или плазма.

„Единственото в света проучване, което изследва ползите от кръвната плазма в борбата с COVID-19, не е показало значителни и достатъчно ефективни резултати. На сайта на Европейската комисия може да се види, че ползите от нейното прилагане все още се събират и проучват“, добави Петрова.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.