„Ние нямаме врагове, имаме опоненти. Може да се търси консенсус по много въпроси", каза още тя

„България в ситуация на криза се нуждае от единство и отговорни решения. Ние нямаме врагове, имаме опоненти. Смятаме, че може да се търси консенсус по много въпроси. Безпринципни коалиции никога не сме правили и няма да правим”. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в ефира на "Здравей, България".  

Депутатите се връщат на работа

„Винаги сме държали коалициите, които правим, да са на базата на единство в програмата и на създаване на обща програма за управление. Доказали сме, че сме достатъчно отговорни и принципни. Търсим възможност да приемаме решения и да носим отговорност и като самостоятелна политическа сила”, каза още тя.

„Ще изчакаме волята на избирателите. На този етап имаме решение на Национална конференция на ГЕРБ да не се коалираме с БСП. Водим разговори единствено със СДС, с които можем да се явим заедно на изборите, защото нашите политически програми и европейско-политическо семейство съвпадат", посочи Дариткова. 

Дариткова: Имаме готов законопроект за гласуване на лица под карантина или в болница

По думите й е признак на лоша парламентарна практика да се променя Изборният кодекс непосредствено преди вота. „Това ще позволи да се внушава, че изборите няма да са честни и коректни”, каза Дариткова. И допълни: „Внушението, че изборният процес не може да бъде отразяван коректно и че са възможни някакви манипулации, само допълнително ще откаже гражданите да участват в него”.

Тя посочи, че правомощията на президента се свеждат до това с указ да определи датата на изборите. „Правомощията на представителите на политическите партии в парламента са да обсъждат и изменят Изборния кодекс. Обсъждахме го през октомври – тогава нямаше такива предложения”, коментира Дариткова.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.