По думите му има доказателства за това

Според първоначални данни новият вариант на коронавируса, който се появи във Великобритания, може да е по-смъртоносен. Това обяви британският премиер Борис Джонсън.

Данните са на правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи, която проследява щама. Всички доказателства обаче са в начален етап.

Проучвания вече показаха, че новият вариант на COVID-19 може да се разпространява по-лесно от първоначалната версия на вируса. Той беше засечен първо в Кент през септември. Оттогава насам той се превърна в доминираща версия на вируса в Англия и Северна Ирландия и се разпространи в повече от 50 други страни.

Лондон дава по 500 паунда за заразените с COVID-19, които спазват карантината

"В допълнение към по-бързото разпространение, сега също изглежда, че има доказателства за това, че новият вариант, вариантът, който е идентифициран за първи път в Лондон и Югоизтока, може да бъде свързан с по-висока степен на смъртност", заяви Джонсън, цитиран от Би Би Си.

Снимка: Снимка: Getty Images

Той подчерта, че всички доказателства досега показват, че настоящите ваксини остават ефективни както срещу първоначалния вариант на вируса, така и срещу новия му щам.

По думите му ще се наложи да живеем с COVID-19 още много дълго време. 

Ограниченията заради COVID-19 на Острова могат да останат до май

Главният научен съветник на правителството Патрик Валанс пък допълни, че COVID-19 може би "ще остане завинаги, но ще бъде контролиран".

„Има данни, че хора, дали положителна проба за т. нар. "британски щам" на COVID-19, са изложени на по-голям риск”, каза той, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Данните сочат, че съществува повишен риск за тези, които са се заразили с новия щам, в сравнение със стария вирус”, посочи Валанс. И допълни: „При мъже, които са малко над 60-годишна възраст, средният риск е от 1000 заразени, около 10, за съжаление, да починат от вируса. При новия щам, от 1000 заразени, около 13-14 вероятно ще умрат".

Премиерът Борис Джонсън не изключи възможността за потенциално затваряне на границите на Обединеното кралство в бъдеще, както и предприемането на още мерки, пише "Скай Нюз".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.