Властите се опасяват, че новият щам на вируса няма да се повлияе от ваксината

Властите на Острова полагат неимоверни усилия да убедят британските граждани да си останат вкъщи. Според експертите може би ще се наложи ограниченията заради COVID-19  да останат в сила до началото на май.

"Животът във Великобритания е доста тежък в момента. На практика моето семейство излиза един път дневно да пазарува и е разрешено едно излизане за спорт. За жалост през последните дни страната е засегната от наводнения, причинени от бурята „Кристоф”. Това заяви в ефира на „Здравей, България”, кореспондентът на NOVA от Лондон Павлина Трифонова.

Северна Ирландия "под ключ" до 5 март

„Хората се страхуват. Домовете им са наводнени. Имаше опасения, че завод в Северен Уелс, който произвежда ваксината на AstraZeneca и на Оксфордския университет може да бъде залят. Той е ключова база, тъй като в него се произвеждат около 30 милиона дози. Властите обаче реагираха бързо и издигнаха диги, за га го защитят”, посочи тя.

Здравните власти се опасяват, че новите мутации на вируса, които са регистрирани във Великобритания и на които се дължи големият брой новозаразени, нямат да могат да се повлияят от ваксината срещу COVID-19. „Фактически може да се сбъдне най-лошият сценарий – да се слагат ваксини срещу щамове на коронавируса, които вече не са съществуват”, посочи кореспондентът на NOVA от Лондон Павлина Трифонова.

Оксфордски учени адаптират ваксината си към новите щамове на COVID-19

По думите й големият брой на новозаразени се дължи на факта, че хората са изморени и са по-склонни да рискуват. За да гарантират оцеляването си много бизнеси принуждават служителите си да ходят на работа въпреки забраните. Проблеми създават и незаконните партита, които се организират в домашна обстановка заради затворените заведения.

Подробностите гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.