"AstraZeneca", "Moderna" и "CureVac" също тестват своите ваксини срещу новите вариации на вируса

Учени от Оксфорд се готвят за бързо производство на нови версии на ваксината, разработена от тях, за борба срещу новите, по-заразни варианти на новия коронавирус, открити във Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия, информира БТА.

Балтов: Новият вариант на COVID-19 вече е в България

Екипът, разработил ваксината на Оксфорд и компанията "AstraZeneca" провежда изследвания за реконфигуриране на технологията, пише изданието, което е получило потвърждение от университета в Оксфорд.

Кунчев: Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27

Специалистите проучват колко време ще отнеме промяна в платформата на ваксината ChAdOx.
Говорител на университета каза, че екипът внимателно проучва въздействието на новите варианти върху имунитета, създаван от ваксината и правят оценка на нужните процеси за бързо разработване на нови варианти на ваксината, ако се наложи.

Лабораторни тестове показаха, че ваксината срещу COVID-19 на "Pfizer" и "BioNTech" най-вероятно ще действа срещу британския вариант на коронавируса, който се разпространява по света.

Томов: Опасността от новия щам е по-голяма, но той също може да се контролира

От "BioNTech" казаха, че възнамеряват в следващите дни да публикуват детайлен анализ за ефекта от ваксината срещу южноафриканския вариант на новия коронавирус.
"AstraZeneca", "Moderna" и "CureVac" също тестват своите ваксини срещу новите, бързо разпространяващи се вариации на вируса.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.