Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория", каза директорът на "Пирогов"

"Така нареченият английски щам на коронавируса вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория". Това съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

"Още в края на ноември дадохме първите четири проби от българи, завърнали се от Англия, за секвенции в централната лаборатория на проф. Кантарджиев" поясни той.  

НА ЖИВО: Кунчев: Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27

„Нашата PCR лаборатория диагностицира три гена. Нашите машини не отчитат т.нар. S-ген, който е на шипа, където са и тези модификации – т.е. все едно S-генът липсва. Другите два обаче се отчитат с високи нива. Това означава, че при всички случаи имаме заразен с коронавирус, но не отчитаме S-гена. В последно време почти ден има пациенти, при които се открива липса на S-ген при детекцията в PCR лабораторията”, обясни директорът на спешния институт.

„Макар и все още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова трябва да бъдем много по-внимателни и да спазваме мерките", каза още Балтов.

Математик: Обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно разхлабване на мерките

Томов: Опасността от новия щам е по-голяма, но той също може да се контролира

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.