Платото предвещава нарастване на случаите на COVID-19, смята още Лъчезар Томов

Обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно разхлабване на мерките. Това заяви математикът Лъчезар Томов, цитиран от БНР. Според него няма воля за налагане на мерките, особено в провинцията.

Той се позова на базовото репродуктивно число, което показва средно колко души заразява един човек в България. „След Нова година това число се повиши и е 0.99, близо единица. В момента поддържаме доста стабилно ниво. Изглежда ни като спад, но в момента имаме плато на случаите”, каза Томов.

Над 100 починали с COVID-19 за последното денонощие

Според него „това плато е предвестник на нарастване“. „Не е време за разхлабване на мерките, защото имаме повишаване на случаите при децата, а връщането в училище трябва да е съпроводено с много строги мерки”, обясни математикът.

Малкия брой желаещи да се ваксинират преподаватели на този етап, той коментира така: „Това е като модата със скъсаните дънки. Известно време много малко хора носят скъсани дънки. Изведнъж се оказва, че те са навсякъде. По същия начин ще се смени мнението за ваксините”.

"Не сме поставили бързата имунизация като приоритет с цел отварянето на икономиката и на обществото", каза Томов и допълни, че „правителството трябва да ускори ваксинацията“.

Д-р Николова: Всеки ден идват пациенти, които искат да се ваксинират

„Проблемът на образованието не е дали е присъствено или е онлайн”, смята математикът. По думите му първият проблем е дисциплината, а вторият – „начинът, по който се преподава и който отказва деца от учене и това не може да се промени с факта, че са отдалечени“.

Според Томов периодът на затваряне е могъл да се използва за преосмисляне на цялостната концепция на преподаване, включително формалното оценяване според грешките и наизустяването на учебен материал.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.