Това стана ясно по време на брифинг на здравните власти

„Новата разновидност на COVID-19 не води до по-тежко заболяване, но се разпространява много по-бурно. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в цяла Европа", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на здравните власти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че новият вариант на COVID-19 вече е в България. „Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория", поясни той.

Балтов: Новият вариант на COVID-19 вече е в България

„Това, което се случва в Европа, не е оптимистично. Снощи се проведе заседание на Европейската научна платформа, в което участва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Обменихме много информация за случващото се. Колегите в Европа са изключително притеснени заради ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия", коментира доц. Кунчев. 

По думите му разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове. „В рамките на 4 седмици в Англия той успя от 10% да заеме дял над 75%. В Ирландия пък от 2% достигна 40%. Всички, които сега излизат положителни, са с новия щам. Подобна е картината и в Нидерландия", посочи още той. 

„От чисто медицинска гледна точка в момента се намираме в чудесна ситуация. Опитваме се да я задържим. Ако избързаме обаче и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам”, каза Кунчев.

„От последната седмица Разград падна в жълтата категория по заболеваемост. Това се случва за първи път от доста време. Имаме области и в трите сфери на заболеваемост. Най-много заразени има във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-малко са те в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново", заяви Ангел Кунчев.

„Продължава да се запазва тенденцията излекуваните да са в пъти повече от новозаразените. По отношение на заетостта на болничните легла – тези за неусложнени пациенти са запълнени на 29%, като най-много са те в София област и София-град", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Борисов за мерките: Компромис може да се направи само за образованието

"Много бързо новият вариант измества класическия, което може да доведе до пренапрягане на здравната система. Съответно може да се стигне до това, че граждани, които се нуждаят от адекватни грижи, няма да могат да ги получат. Понякога това става по технически причини - например, липса на достатъчно апарати или реанимационни легла”, коментира председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По отношение на заболеваемостта на 100 000 души население между юни и септември месец ген. Мутафчийски каза, че се отчитат изходни нива на 1 октомври около 35 на 100 000 души население на база 14-дневна заболеваемост. „Пика го достигаме на 23 ноември с 667 заразени на 100 000 души. Това е най-големият връх. Мерките бяха въведени в нощта на 27 срещу 28 ноември. Оттогава постепенно започва спадане на заболеваемостта”, отчете той. И добави, че с твърдост на мерките около 65-70% по скалата на Оксфорд властите очаквали ограниченията да дадат резултат на втората – третата седмица, а всъщност такъв бил отчетен едва на четвъртата.

"При новия вариант всички представяни досега цифри може да ги умножите по 7. Загубите ще бъдат много по-тежки... Затова трябва изключително внимателно да се обсъжда какво и кога точно трябва да се разхлабва", категоричен бе ген. Мутафчийски.

"Единственият компромис, който може да се направи със здравето, е свързан с образованието", категоричн бе премиерът Бойко Борисов по темата с разхлабването на мерките у нас. 

Той коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси. „Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава”, поясни министър-председателят.

Томов: Опасността от новия щам е по-голяма, но той също може да се контролира

„На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. Фирмите вече започват да правят достъпни публикациите за това, че те влияят на новия щам”, посочи той. И допълни: „По отношение на него притесненията са големи. Има опасност, готвим се за нея. Ваксините са решение на тази опасност. Ще създадем такава организация, че да се ваксинират максимално много хора у нас. Всичко, което се изисква от нас като здравни власти, ще бъде направено".

 

 

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че по информация на Pfizer следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината.

„Те ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица. Остава една малка част от 2500 ваксини, които ще бъдат компенсирани през февруари, когато очакваме 83 000 дози, а през март - още 104 000 дози. Беше коментирано, че забавянето се налага поради модифициране на производствения процес от страна на производителя. По отношение на Moderna до края на март очакваме 54 000 дози”, допълни Кирилов.

Лекар: Все още не знаем при какъв процент от заразените с COVID-19 може да бъде засегнато сърцето

Темпът на ваксинацията у нас е изключително добър, за разлика от този в редица други страни. Ние успяхме да запазим втората ваксинация”, каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. И допълни, че вече са изготвени списъците с желаещи да се имунизират от втората фаза и на места дори е започнал процес по набиране на хора за третата фаза. 

В общия план България излиза на по-задно място спрямо броя ваксинирани, но това зависи и от броя доставени у нас дози, поясни Гигов.

Относно предстоящите избори, здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира: „Датата на вота вече е ясна. Има указ на президента. Ангажирали сме се с време, в което да представим медицинския протокол за провеждане на избори по време на пандемия. То е 45 дни преди датата. Работим активно по него, използваме опита и на други държави".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.