„Много от болните имат леки симптоми и дори не се изследват", каза още той

„Все още не знаем при какъв процент от заразените с COVID-19 може да бъде засегнато сърцето, тъй като много от болните имат леки симптоми и дори не се изследват. Трудно е да се каже такава цифра”. Това заяви д-р Владимир Иванов в студиото на „Здравей, България”.

Той е инвазивен кардиолог, който вече е част от екипа на УМБАЛ „Пълмед" в Пловдив. Връща се в България от родолюбие, след като практикува 10 години в Германия. Д-р Иванов е от Пазарджик - именно затова, въпреки че работи в отделение в големия град, продължава да преглежда и в Пазарджик.

Томов: Опасността от новия щам е по-голяма, но той също може да се контролира

„Коронавирусът може да предизвика възпаление на сърдечния мускул и на сърдечната обвивка, т.нар. перимиокардит или миоперикардит – зависи коя част е засегната повече”, каза той.

„При около 20% от хората, прекарали COVID-19, се наблюдава и повишаване на сърдечните биомаркери. Това е около една пета от заболелите и е доста стряскащо”, допълва лекарят.

Над 4 000 излекувани от COVID-19 за денонощие

Той обясни, че COVID-19 може да доведе и до повишаване на кръвосъсирването. „Такова кръвосъсирване пък може да доведе до белодробен тромбемболизъм. Това означава, че се образуват съсиреци, тромби във вените на краката, които могат да засегнат белодробните артерии”, обясни още лекарят.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си