Не е ясно дали има и потърпевши български граждани или институции

Българска следа в схема за компютърни престъпления. Сървъри, през които  се е злоупотребявало в така нареченото дарк нет пространство, са открити у нас. Засега е задържан един канадски гражданин.

Започна най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия

Схемата за компютърните престъпления набира скорост през март 2020-а година. Чрез така наречените фишинг мейли канадецът е получавал достъп до информация, която кодирал и след това искал откуп. Жертвите са 305  от 27 страни. Сред тях има и държавни институции.

Сървъри, с които се е работило по измамата схема, са открити и иззети и в България. Не е ясно дали има и потърпевши български граждани или институции. Жертвите са 305 от 27 страни – сред тях освен физически лица има и институции. 

„Жертва е и университетът в Сан Франциско, който е платил над 1,4 милиона долара, за да си откупи информацията. Това си беше малка частна мрежа, в която се хостваха 2 сайта, на сървъри, разположени в България, наети от лицето с фалшиви данни”, обясни Светослав Илиев от НСлС.

 

 

Българската следа в престъпната схема е свързана именно с  разпространение на така наречената чувствителна информация, с която са се сдобивали кибер престъпниците.

„Българите са доста способни, технически много грамотни, ние не стоим встрани от тези процеси”, коментира Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

 

 

Дали на задържания чуждестранен гражданин са му помагали българи – все още не е ясно. Разследващите у нас не дадоха и конкретен отговор на въпроса дали в България има жертви на престъпната схема под предтекст, че не могат да разпространят повече информация докато разследването в Щатите не приключи. А сега предстои терабайтите информация, иззети от службите у нас, да бъдат изпратени на колегите им отвъд океана. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.