Фалшивите банкноти са били в различни валути

Разбиха престъпна група за производство и разпространение на пари в различни валути. В хотел в Слънчев бряг, и на адреси в Пловдивско и Шуменско са печатани пари и фалшиви документи - основно лични карти и шофьорски книжки.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

„Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, предстои да бъдат привлечени още. Характерно в случая е, че групата е изготвяла и неистински документи. Фалшивите пари са били основно долари и евро”, заяви изпълняващият длъжността ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Общо задържани по случая са 9 лица за 72 часа, към момента четирима от тях имат повдигнати две обвинения, но предстои това да се случи и за останалите. Обвиненията са участие в престъпна група и за „приготовление за изготвяне на неистински парични знаци”. Такова обвинение са получили и други двама от задържаните.

Групата се е занимавала професионално с тази престъпна дейност. Дейността им е идентична с друга група, разбита в края на 2018 година в Слънчев бряг. В тази група са участвали лица от предишната. Някои от тях дори са били осъждани за това престъпление.

 

 

„Новото е това, че са доста предпазливи в дейността си. Има точно изразена йерархия, по която действат. Лидерът не се е виждал с крайните лица, той държи връзка само с лицата, които са печатали парите и личните документи. Има и хора, които изпълняват само посредническа дейност” обясни директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

По време на операцията са открити около 360 хиляди долара и 410 хиляди евро. Открити са и множество фалшиви свидетелства за управление на МПС.

„Ние работим по дейността на тази престъпна група от началото на 2020 година, така че не мога да ви кажа колко пари са пуснати в обръщение, но определено са много. Парите са пласирани основна на територията на нашата държава, но имаме данни и за други”, обясни Янев.

Главният прокурор разпространи видео от спецоперацията в Twitter. 

"Противодействието на престъпленията, свързани с паричната система на ЕС и САЩ, е приоритет за Прокуратурата. Работата с нашите партньори от правоохранителните структури извън страната е гаранция за успех. Поздравления за добрата работа на Специализирана прокуратура и ГДБОП", подчерта той.
.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.